2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Különleges vegán ételek a Debreceni Egyetemen

Az egészséges étkezéshez, népbetegségek megelőzéséhez járulhat hozzá és több diétába is beilleszthető az a vegán menü, melyet az országban először a Debreceni Egyetem két menzáján vezettek be.

Számos népbetegség, például a hazánkban vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri problémáknak a megelőzését segíti, a már kialakult betegség terápiájában pedig kulcsfontosságú szerepe van a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsbevitelnek. Sajnos csak kevesen fogyasztják el az ajánlott mennyiséget, ami naponta minimum fél kilogramm, részben nyers zöldség és gyümölcs, időnként kiegészítve olajos magvakkal – tanácsolja Szalayné Kónya Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Dietetikai Szolgálatának vezetője.

A dietetikus szerint a legtöbb ember számára a mindennapokban problémát jelent ennyi zöldséget és gyümölcsöt megenni, mivel a magyar szokás szerint elkészített növényi ételek túlságon egyhangúak. A szakember éppen ezért üdvözli azt az úttörő kezdeményezést, amely nyár elején indult a Debreceni Egyetem két menzáján.

A Műszaki Kar és a Lovarda étkezdéiben olyan menüt vezettek be, amely egy egészen új és minden eddiginél innovatívabb nyitást jelent a friss gyümölcsök, zöldségek és magvak menzai étrendbe való beépítése felé. Az egyetemi polgárok és a városban élők olyan különleges, kizárólag növényi alapanyagokból készülő ételekkel találkozhatnak az étlapon, mint a paradicsomos-oregánós zöldségragu cukkinispagettivel, vagy a vegán görög fasírt tzatziki mártással.

Szalayné Kónya Zsuzsa szerint az újonnan bevezetett menü előnye, hogy számos diétába beépíthető, valamint választási lehetőséget nyújt azok számára, akik egészségtudatosabban szeretnének táplálkozni, a vegán étrend mellett döntöttek vagy egy kialakult betegség miatt oda kell figyelniük a szükséges zöldség- és gyümölcsfogyasztásra.

- A szív- és érrendszeri betegek napi táplálkozásában helye kell, hogy legyen a zöldségeknek, olajos magvaknak és a hidegen sajtolt, extra szűz olívaolajnak. A cukorbetegek étrendjében is hasznos, nekik arra kell figyelniük, hogy alacsony glikémiás indexű ételeket egyenek, mert hosszú távon ez szolgálja az egészségüket. A köszvényben szenvedők – ami a túlzott állati fehérjebevitel következménye – diétájának elsődleges szempontja, hogy mekkora a zöldség-gyümölcs és a folyadékbevitel, ami a lakosság felét érintő renyhe bélműködés esetén is elengedhetetlen – mondta az unideb.hu kérdésére a Dietetikai Szolgálat vezetője.

Forrás: unideb.hu
Forrás: unideb.hu

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink