hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Van, ahol büntetnék a szülőket a vegán étrendért

Akár négy év börtönt is kaphatnak azok az olasz szülők, akik nem megfelelő módon táplálják gyermeküket – javasolta a minap Elvire Savino, a Forza Italia párt tagja azután, hogy júliusban egy 14 hónapos kisfiút súlyos kalciumhiány miatt kórházban kellett ápolni – írja a Metro.co. Az eset kapcsán az MNO hazai szakértőket kérdezett.

Veszélyeket rejthet a vegetáriánus táplálkozás gyermekkorban, mert minél több étel kerül ki az étrendből, annál nagyobb az esély arra, hogy a fejlődő szervezet nem kap meg minden szükséges tápanyagot – mondta Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.

A vegetáriánus táplálkozásnak rengeteg fajtája van, az egyik legismertebb és legszigorúbb a vegán. Akik ezt az életmódot követik, semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak, és kerülik az élőlényeken tesztelt kozmetikumokat is. A lakto-vegetáriánusok nem fogyasztanak húst és tojást, de tejtermékeket igen. Az úgynevezett ovo-vegetáriánusok tejterméket nem vesznek magukhoz, de tojást igen. A vegetáriánus étrend legkönnyebben megvalósítható irányzatát követők, a lakto-ovo vegetáriánusok pedig csak a húst vonják meg maguktól.

A legkomolyabb hiánytüneteknek – többek között az alacsony energiabevitelnek – a vegán étrend szerint táplált gyerekek vannak kitéve – véli a dietetikus. A fejlődő szervezetnek – különösen a serdülőknek – nagy az energiaigénye, a növekedéshez elengedhetetlenek a fehérjék, a zsírsavak, a vegetáriánus étrend viszont főleg ezekben szegény. A fehérjebevitel ugyan növényi eredetű táplálékokkal (például hüvelyesek, rizstej) is pótolható, de a növényi fehérjék kisebb mennyiségben és arányban tartalmazzák a gyermekek növekedéséhez, izmaik fejlődéséhez nélkülözhetetlen aminosavakat. A vegetáriánus étrendben továbbá kevés a B6-, amely felelős az idegrendszer fejlődéséért, valamint a vérképzésben szerepet játszó B12-, továbbá a D-vitamin, a kalcium, a cink és a vas. Az utóbbi ásványi anyag például állati eredetű termékekből szívódik fel jól, ez lehet az oka annak, hogy a vegetáriánusok közt több a vérszegény, mint a vegyes táplálkozásúak között. A vaspótlásra ezért különösen a serdülő lányoknál kell ügyelni. A dietetikus összefoglalásként elmondta, hogy szerinte vegetáriánus táplálkozási formák csak szoros orvosi felügyelet és dietetikusi segítség mellett jöhetnek szóba kiskorúak esetében.

További részletek a portálon

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink