2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Koronavírus: új tanácsadói testületet hozott létre a szlovén kormány

Megalakult a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) új, Covid-19 tanácsadói testülete, közölte Danijel Besic Loredan egészségügyi miniszter. Kína enyhítette a beutazásra vonatkozó szabályokat. Nemzetközi hírek.

A szlovén tárcavezető kiemelte: bár a járvány kezelését szakértők vették át, ennek ellenére a kormány teljes felelősséget vállal a meghozott intézkedésekért. Hozzátette: a csoportot, amely egészségügyi szakemberekből, antropológusból, kommunikációs szakértőből, matematikusból és egészségügyi mérnökből áll, Mario Fafangel, a NIJZ fertőző betegségekkel foglalkozó igazgatója vezeti.

A testület júliusban ülésezik először, és augusztusban terjeszti elő stratégiai irányelveit.

Fafangel elmondta: három forgatókönyv szerint fogalmazzák meg ajánlásaikat. Az első azokat a már meglévő ajánlásokat tartalmazza, mint az oltás, a karantén vagy a védőmaszkok használata. Ez akkor lép érvénybe, ha az alacsonyabb kockázatot jelentő omikron alvariánsok tovább terjednek. A második forgatókönyvet akkor alkalmazzák, ha veszélyesebb változat kezd el terjedni. Ebben az esetben a testület szigorúbb intézkedéseket javasol majd. A harmadik forgatókönyv súlyos járványügyi romlás esetén lép érvénybe.

Szlovéniában még május végén feloldották a koronavírus-járvány megfékezésére hozott összes fennmaradt korlátozást, valamint Janez Jansa leköszönő miniszterelnök kormánya feloszlatta egyben a járvánnyal foglalkozó, Mateja Logar vezette szakcsoportját is.

Szlovéniában jelenleg emelkedik a napi új esetek száma a vírus BA.4 és BA.5 alváltozatainak gyors terjedése miatt, de egyelőre a kórházak helyzete stabil, és az egészségügyi hatóságok szerint a helyzet nem riasztó. Az elmúlt 24 órában 1222 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, két hónapja a legtöbbet. Ez 44 százalékos emelkedés a múlt héthez képest. Kórházban 30 beteget ápolnak, közülük nyolcan vannak intenzív osztályon. A valamivel több, mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 265 743-an kaptak védőoltást, közülük 1 222 139-en mindkét adagot felvették.

*

Kína enyhítette a koronavírus-járvány miatt a beutazásra vonatkozóan bevezetett egyes szabályokat, lerövidítve az országba külföldről érkezők számára előírt karanténidőszakot, derült ki a kínai Államtanács járványkezelésért felelős egységének kedden kiadott irányelveiből. Az irányelvek alapján a Kínába belépőknek hét napot kell karanténszállodában eltölteniük az érkezést követően, majd további három napra otthon kell maradniuk. A korábbi szabály 14 napos központi karantént és 7 napos otthoni megfigyelést írt elő.

A hétnaposra rövidített központi karantént az elmúlt hónapokban több kínai városban, köztük Pekingben is tesztelték, mielőtt az általános szabály enyhítéséről döntöttek. A kínai járványügyi protokoll alapján a fertőzöttekkel kapcsolatba lépett helyiekre ugyanazok a karanténszabályok érvényesek, mint a külföldről beutazókra, így a kötelező karanténidőszak az ő esetükben is 7 plusz 3 napra rövidült.

A karantén lerövidítését azzal indokolták, hogy az omikron variáns okozta fertőzés gyorsabb lefolyású, így az esetek zömének kiszűréséhez rövidebb megfigyelési időszak elegendő. A beutazási szabályok enyhítése mellett azonban a kínai hatóságok továbbra is korlátozzák a nemzetközi utazásokat. Külföldi állampolgárok csak különösen indokolt esetben juthatnak a beutazáshoz szükséges engedélyekhez, vagy akkor, ha már rendelkeznek kínai tartózkodásra jogosító vízummal. A kínai állampolgárok kiutazására szintén csak halaszthatatlannak ítélt esetben adnak engedélyt. A turisztikai célú nemzetközi utazásokat több mint két éve függesztették fel mindkét irányba.

Kína szárazföldi részén javarészt sikerült megfékezni az elmúlt hónapokban több helyen felbukkant, újabb járványhullámokat. A héten Pekingben és Sanghajban is tovább enyhítik a járványügyi korlátozásokat. Pekingben hétfőtől ötvennapos internetes oktatás után újra kinyithattak az általános és középiskolák. Sanghajban pedig a vendéglátóhelyek számára szerdától ismét engedélyezik a helyszíni kiszolgálást, továbbá csütörtöktől újra megnyit a sanghaji Disneyland élménypark.

*

A világon 545 457 088 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 332 579 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban a világon 544 479 315 tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 330 513 volt.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink