2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Koronavírus: továbbra sincs magyar beteg

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzésre vonatkozó ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat. Úgy értékeltek: beavatkozásra nincs szükség, közölte a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel.

Kiemelték, hogy magyar állampolgár fertőzöttsége, koronavírusos megbetegedés Magyarországon nem ismert.

"Az operatív törzs tájékoztatást kért és kapott az MS Westerdam óceánjáró hajóról – az elérhető maximális biztonság okán  hazatérésüket követően a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (Szent László Kórház) karantén épületében elhelyezett három magyar állampolgár állapotáról. A tájékoztatás szerint láztalanok, panasz- és tünetmentesek, megfigyelésük folyamatos".

A vírus esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrésére és lokalizálására, Magyarország polgárainak védelme érdekében az indokolt egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezésére, valamint mindezek érdekében az állami szervek tevékenységének összehangolására vonatkozó 28 pontból álló akcióterv ütemezett végrehajtása folyamatban van. Újabb beavatkozás nem indokolt  írta a BM.

Menczer: továbbra sincs magyar beteg

Továbbra sem lehet tudni olyan magyarról, aki Magyarországon vagy a világban bárhol koronavírussal fertőződött volna meg  közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: az MS Westerdam óceánjáró hajóról szombaton hazatért két magyar állampolgár hétfő este óta karanténban van, mindketten tünetmentesek, egy harmadik magyar, aki a személyzet tagja volt, és akivel korábban nem sikerült közvetlenül felvenni a kapcsolatot, kedden karanténba kerül. Müller Cecília ismertette: bár a két magyar panasz- és tünetmentes, hétfőn  a maximális biztonságra törekedve  elrendelték számukra a járványügyi zárlatot. A szakember jelezte azt is, lista készült azokról, akik bármilyen módon érintkezésbe léphettek velük.

Menczer Tamás felidézte: a holland felségjelzésű óceánjáró, amelyen három magyar tartózkodott, a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva. A kambodzsai egészségügyi hatóságok a hajó utasain elvégeztek egy általános egészségügyi ellenőrzést, és mivel nem találtak koronavírust, engedélyezték az utasoknak, hogy hazautazzanak. A hajó egyik amerikai utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál azonban a malajziai, Kuala Lumpur-i repülőtéren diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, így hétfő este a szombaton hazatért két magyart karanténba helyezték. Az államtitkár hozzátette: a magyar hatóságok a kambodzsai hatóságok tájékoztatása alapján úgy tudták, hogy a harmadik magyar, aki a személyzet tagja volt, továbbra is a hajón tartózkodik. Kiderült azonban, hogy ő is hazautazott. "Ez kedd délelőtt jutott a tudomásunkra, és ma sikerült vele felvenni a kapcsolatot" is - fogalmazott.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta, a három magyart a kórház területén erre kialakított karanténépületben helyezik el. Mint mondta, az épületet fertőtlenítették, miután vasárnap hazaengedték a 14 napos megfigyelésből azt a hét magyart, akit korábban francia  közreműködéssel hoztak haza Vuhanból. A szakorvos  kiemelte, a most megfigyelés alatt lévők végig láztalanok voltak, tünetmentesek és megkezdődtek a laborvizsgálatok is. Ők jövő péntekig lesznek elzárva a külvilágtól, látogatót sem fogadhatnak, csak telefonon tarthatják a kapcsolatot a hozzátartozókkal. A harmadik magyart, aki felszolgálóként dolgozott az óceánjárón, kedden viszi az Országos Mentőszolgálat a kórház karanténépületébe  közölte Szlávik János.

Tovább csökkent az új esetek száma Kínában

Második napja csökken az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Kínában, miközben kedd éjfélig több mint kétezren estek a vírus okozta tüdőgyulladás áldozatává.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közölt adatai szerint kedd éjfélig 1749 új esettel a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén 74 185-re nőtt. Ugyaneddig 136 új halálozást jelentettek, a vírus ezzel immár 2004 életet követelt a szárazföldi Kínában, miközben Hongkongban szerda reggel veszítette életét a járvány második ottani áldozata.

A napi új fertőzöttek száma országos szinten 137-tel csökkent az egy nappal korábban közölt adathoz képest, ráadásul a napi gyógyult esetek száma most először meghaladta az egy nap leforgása alatt diagnosztizált új fertőzöttekét. A vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül már tizenötödik napja fokozatosan mérséklődik a napi új megbetegedések száma: szerdán 58 új esetről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről.

Kedd éjfélig a gyógyultak száma 14 ezer fölé emelkedett Kínában.

A helyzet továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legsúlyosabb: a napi új esetek közül 1660-at, míg a halálozások közül 116-ot jelentettek a 11 milliós városból. Ezzel az eddig a településen diagnosztizált összes fertőzött száma elérte a 44 412-t, a halálos áldozatoké pedig 1497-re nőtt.

Csung Nan-san, Kína vezető szakértője a légzőszervi betegségek terén egy keddi sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a fertőzésen átesett betegek vérplazmájának alkalmazása reményt keltő eredményeket hozott a betegek kezelésében. A vírus semlegesítésére képes antitesteket tartalmazó plazmát ezért Hupejen kívül a dél-kínai Kuangtung tartományban is elkezdik bevetni a súlyos állapotban lévő pácienseknél - jelentette be a szakértő.

A China National Biotec Group kínai állami gyógyszercég a múlt héten közölte, hogy a gyógyult páciensek plazmáját sikerrel alkalmazták több mint tíz kritikus állapotban lévő betegen, akiknél a gyulladásos tünetek a kezelés hatására 12-24 órán belül enyhültek. Hupej és Kuangtung tartományok, valamint Sanghaj egészségügyi hatóságai emiatt véradásra kérik a gyógyult betegeket a szükséges plazmamennyiség begyűjtése érdekében.

Csung továbbá a malária elleni klorokin vegyületről is elmondta, hogy az eddigi megfigyelések alapján segítheti a betegek felépülését. A szert eddig 128 páciensen alkalmazták Kuangtungban, akik közül hétfőig 93 állapota javult, míg 26-an már gyógyultan távozhattak a kórházból. A Hupejbe delegált kuangtungi orvosi csoportok ezért szintén megkezdik majd a szer használatát az ottani betegeken. A szakértő ugyanakkor aláhúzta: minőségi ellátással és tápanyagbevitellel gyógyszerek nélkül is hatékonyan fel lehet venni a harcot a vírusfertőzéssel, de "Vuhanban túl sok a beteg, így nem tudnak megfelelő ellátásban részesülni".

Az időseket és a betegeket sújtja leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint

Több mint 44 ezer koronavírus-fertőzött adatainak elemzése alapján kutatók arra jutottak, hogy az esetek több mint 80 százalékában enyhe lefolyású a betegség, és a más betegségekben szenvedők és az idősek esetében a legnagyobb a vírusfertőzés kockázata  adta hírül a BBC hírportálja a koronavírus-járványról készült eddigi legátfogóbb tanulmány első, nyilvánosságra hozott részletei alapján.

A kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CCDC) által készített vizsgálat jelentős kockázatot állapított meg az egészségügyben dolgozók körében is. Elemzésük szerint Hupej tartományt sújtja leginkább a járvány. A tartományban a járvány miatti halálozási arány 2,9 százalékos, míg az ország többi részében 0,4 százalék, így a Covid-19 vírus országos halálozási rátáját 2,3 százalékra teszik a szakértők.

A kedden közzétett legfrissebb kínai adatok szerint Kínában eddig 72 436 ember betegedett meg, a halálos áldozatok száma 1868. Hétfőn 1886 új esetet és 98 újabb halálos áldozatot jegyeztek fel, több mint 90 százalékukat Hupej tartományban. A kínai hatóságok szerint több mint 12 ezer fertőzött gyógyult meg. A CCDC által a Chinese Journal of Epidemiology című folyóiratban közzétett tanulmány készítői a Kínában február 11-ig megbetegedett 44 672 igazoltan vírusfertőzött adatait vizsgálták. Az esetek 80,9 százalékát írták le enyhe, 13,8 százalékát súlyos lefolyásúnak és csak 4,7 százalékuk volt kritikus.

A halálozási arány a 80 éves vagy idősebb korosztályban a legmagasabb, több mint 14 százalék. A kilenc év alatti gyerekek körében nem szedett halálos áldozatot a járvány. 39 éves korig a halálozási arány alacsony, a 40-es éveikben járók körében sem éri el a fél százalékot, az 50-eseknél meghaladja azt, a 60-asoknál 3 százaléknál magasabb, a hetvenes éveikben járóknál 8 százalék. Ami a nemek szerinti megoszlást illeti, jóval több férfi, mint nő halt meg a járványban: az előbbiek körében 2,8, utóbbiaknál 1,7 a halálozási arány.

A kutatók kimutatták, hogy az új koronavírus-fertőzésnek nagy a kockázata a más betegségekben szenvedők esetében, a legnagyobb a szív- és érrendszeri betegségekben, majd a diabéteszben, a krónikus légzőszervi betegségekben és a magas vérnyomásban szenvedőknél. Az egészségügyben dolgozók közül 3019-en betegedtek meg, közülük 1716 eset bizonyítottan Covid-19-vírusfertőzés, február 11-ig, a vizsgálat határnapjáig öten haltak meg.

Kedden azt is bejelentették, hogy a járványban meghalt a vuhani Vucsang Kórház 51 éves igazgatója, az intézmény a járvány gócpontjában az egyik legfontosabb kórház.

A tanulmány szerint a megbetegedések számát mutató járványgörbe január 23. és 26. között csúcsosodott, február 11-ig lefelé mutat. Február 13-án kibővítették a kínai esetdefiníciót, ettől kezdve a klinikailag igazolt esetek laboratóriumi megerősítés nélkül is az igazolt esetek kategóriájába tartoznak. A lefelé mutató tendencia a kutatók szerint azt jelenti, hogy működik a teljes városok elszigetelésére hozott intézkedés, és segíti a járvány megfékezését a fontos - a kézmosásról, a maszk viseléséről, az orvosi segítségnyújtás kéréséről szóló - információk közzététele sok-sok csatornán, valamint a több ágazatot érintő gyors reagálású csoportok bevetése.

A tanulmány szerzői azonban felhívják a figyelmet arra, hogy sokan most térnek vissza a kínai holdújév időszakának hosszú utazásaiból, és az országnak fel kell készülnie a járvány lehetséges újbóli felerősödésére.

Oroszország felfüggeszti a kínai állampolgárok beutazását

Oroszország csütörtöktől ideiglenesen felfüggeszti a kínai állampolgárok beutazását, közölte kedd este a védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes, Tatyjana Golikova hivatala a sajtóval.

A fertőzés terjedésének megállításáért felelős operatív törzs ülése nyomán kiadott kommüniké szerint február 20-án nulla órától ideiglenesen felfüggesztik Oroszország határán Kína azon állampolgárainak átengedését, akik munkaügyben, magáncélból, tanulni vagy turistaként érkeznek az országba. A Mihail Misusztyin miniszterelnök által aláírt, vonatkozó rendelet értelmében a kínai állampolgárok esetében ideiglenesen leállítják a beutazási engedélyek kiadását és a megadásukhoz szükséges iratok átvételét is.

Oroszországban jelenleg nem tartanak számon a COVID-19 koronavírus által megfertőzött személyt, a két korábban megbetegedett kínai állampolgár már gyógyultan távozott a kórházból. Nem találtak fertőzöttet azon 144 ember között sem, akit február 5-én két katonai géppel evakuáltak Tyumeny térségégébe a járvány gócpontjából, Vuhanból. A jokohamai karanténban horgonyzó Diamond Princess üdülőhajón viszont kedden egy második orosz állampolgárnál is koronavírus-fertőzést állapítottak meg az orvosok.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink