2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Koronavírus: fenntartott és feloldott karanténok

Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba. Másutt tovább tart a vesztegzár.

Szijjártó: további két hétig tartják karanténban a Japánnál veszteglő hajó személyzetét

A japán hatóságok döntése alapján a jokohamai kikötőben veszteglő Diamond Princess hajó személyzetét a koronavírus miatt további két hétig tartják karantén alatt, miután az utolsó utas is partra száll a jövő héten – írta közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter szombaton. Szijártó Péter közölte, hogy a hajón lévő magyar állampolgárok jól vannak, jelenleg is tünetmentesek, de mivel a személyzet tagjai, további két hét karantén vár rájuk is. A minisztérium kapcsolatban marad velük, és ezután is mindenben segíti őket – tette hozzá.

A Diamond Princesst a jövő héten az utolsó utas is elhagyhatja. Az idősebbeket a japán hatóságok döntése alapján már csütörtökön elkezdték evakuálni, hogy kórházba vihessék őket.

Az óceánjárón 56 országból 2666 utas, valamint az 1045 fős legénység tartózkodott. A hajó január 20-án indult el a Tokió melletti Jokohama kikötőjéből, és február 3-án tért vissza oda. Az utasok között egy koronavírussal fertőzött kínai állampolgár is volt.

Hazamehettek a Vuhanból hazahozott magyarok a kórházból

Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból – közölte a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa vasárnap az MTI-vel.

Szlávik János elmondta, a hat férfi és egy nő a kórházi karantén ideje alatt végig tünet- és panaszmentes volt, laboratóriumi vizsgálataik kóros eredményeket nem mutattak. A főorvos hozzátette: azért kellett számukra elrendelni a két hét megfigyelési karantént, mert ez az eddig ismert leghosszabb lappangási ideje a koronavírus-fertőzésnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által COVID-19-nek elnevezett vírus több mint 64 ezer embert betegített meg világszerte.

Egy újabb megbetegedéssel 12-re emelkedett a fertőzöttek száma Franciaországban

Tizenkettőre emelkedett a COVID-19-nevű új koronavírussal megbetegedettek száma Franciaországban. Az újabb beteg egy brit állampolgárságú férfi, aki abban a faházban lakott pár napig a francia Alpok egyik síterepén, Contamines-Montjoie-ban, ahol a múlt hétvégén öt megbetegedést regisztráltak.

A francia egészségügyi minisztérium közleménye szerint a beteg múlt szombat óta egy lyoni kórházban van elkülönítve. Az elmúlt héten naponta tesztelték, amely szombaton először pozitívnak bizonyult, de állapota nem ad okot aggodalomra, jól van.

A 12 franciaországi fertőzöttből hatan egy csoport tagjai, valamennyien brit állampolgárok és a Contamines-Montjoie-i faházban kapták el a vírust egy Szingapúrból érkezett brit állampolgártól. A 12 beteg közül négyen már meggyógyultak, elengedték őket a kórházból, egy idős kínai turista meghalt.

Véget ért a karantén a Vuhanból hazaszállított németeknek

Hazatérhetett vasárnap az a 122 ember, akiket az új típusú koronavírus okozta fertőzés veszélye miatt karanténba helyeztek Németországban két hete, miután megérkeztek a járvány gócpontjából, a kínai Vuhanból. A Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Germersheim melletti légi támaszponton egy laktanyában elhelyezett csoport valamennyi tagja megfelelt a hazabocsátás feltételeinek, a többször megismételt vizsgálatok alapján a kórokozó nincs jelen szervezetükben – közölték illetékesek.

A német légierő (Luftwaffe) egy 124 tagú csoportot – 100 német, 22 kínai, 1-1 amerikai és román állampolgárt – szállított el Vuhanból február elején. Két emberbél pozitív volt a koronavírusteszt, őket kórházban helyezték el. A többiek egészségesek maradtak és átvészelték a karantént, de unatkoztak a kaszárnyában. A végén már "miden egyes fűszálat külön-külön ismertünk" az épület körüli ligetben - nyilatkozott egyikük német hírportálok beszámolói szerint. A két Vuhanból érkezett 2 fertőzöttel együtt Németországban 16 embernél mutatták ki az új koronavírust.

A Vuhanból érkezetteken kívül valamennyien Bajorországban fertőzödtek meg. Mind a 14 bajorországi eset kapcsolatban áll az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari cégnél történt. A fertőzöttek a cég munkatársai vagy ott dolgozók hozzátartozói. Az első fertőzés egy továbbképzésén történt január 21-én a vállalat székhelyén, a München melletti Stockdorfban. A tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre. A Bajorországban ápolt 14 fertőzött közül időközben többet gyógyultnak nyilvánítottak és hazabocsátottak. Az elsőt szerdán, többeket pedig a hét végén. Pontos számot nem közölt a tartományi egészségügyi minisztérium.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma Kínában megközelíti a 70 ezret, a halálos áldozatok száma meghaladja az 1600-at. Kínán kívül legkevesebb 240-en betegedtek meg.

Már három izraelit találtak, aki megfertőződött a Jokohamában karanténba zárt óceánjárón

Már három olyan izraeli állampolgárt találtak a Jokohamában vesztegzár alá helyezett Diamond Princess óceánjárón, aki megfertőződött a koronavírussal – jelentette a The Times of Israel című újság vasárnap este. Először egy enyhe tüneteket mutató, hatvanas éveiben járó házaspárt szállítottak a hajóról egy japán kórházba vasárnap, majd egy nőnél is kimutatták a tüdőgyulladást okozó Covid-19 vírust.

A karantén szerdára ígért végét további tizenkét izraeli turista várja a hajón. Az első két izraeli beteg hírére a többi izraeli utas körében pánik és düh uralkodott el. Egyikük, Salva Dahan felszólította Izraelt, hogy sürgősen evakuálja őket, és bírálta a hatóságokat, mert szerinte nem ismertetik velük a valódi helyzetet.

"Vigyenek el innen bennünket, és inkább tartsanak karanténban egy izraeli hangárban" – mondta a Walla című hírportálnak. – "Nem érdekel, ha egy hónapig is ott leszek, de miért hagynak minket itt, s miért nem tájékoztatnak arról, hogy mi történik?" – kérdezte.

Az egészségügyi minisztérium igazgatóhelyettese, Itamár Grotto Japánba utazott, hogy részt vegyen az ott rekedt izraeliek távozásának előkészítésében, és hazakísérje őket.

Közben az izraeli egészségügyi tárca tovább szigorította a korábban bejelentett óvintézkedéseket. Ezentúl nemcsak a Kínából, hanem a Hongkongból, Thaiföldről, Makaóból és Szingapúrból visszatérő izraelieknek is karanténba kell vonulniuk két hétre otthonukban, és erre az időszakra betegszabadságot vehetnek ki.

Az El Al izraeli nemzeti légitársaság vasárnap bejelentette, hogy felére csökkenti a thaiföldi fővárosba tartó járatainak számát. A vállalat korábban, januárban a koronavírus kitörése miatt két hónapra felfüggesztette Kínába tartó repülőjáratait.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink