2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Koronavírus: a teljesítőképesség határán?

Holtan találták a németországi Hessen tartomány pénzügyminiszterét, a hatóságok szerint Thomas Schäfer öngyilkos lett. Belehalt vasárnap az új koronavírus által okozott betegségbe (COVID-19) Oleh Miscsenko, volt Kijev megyei kormányzóhelyettese is. Elhunyt egy volt francia miniszter is. Nemzetközi kitekintés.

Spanyolországban a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma egy nap alatt ismét több mint nyolcszázzal emelkedett, tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap. A kormány döntött arról, hogy két hétre leállítják a nem létfontosságú ágazatokat. A szaktárca adatai szerint az elmúlt egy nap során 838-an hunytak el. A járvány következtében eddig összesen 6528-an haltak meg.

Az eddig azonosított fertőzöttek száma 78 ezer felett van, 6500-zal több mint egy nappal korábban. Ugyanakkor a vírus terjedésében lassulás figyelhető meg, mivel az esetszám napi növekedése mintegy kétezerrel kevesebb mint két napja. A minisztérium több mint 14 ezer gyógyult páciensről adott hírt, az elmúlt 24 órában 2424-en hagyhatták el az egészségügyi intézményeket. Az eddig kórházi ápolásra szorulók száma meghaladja a 43 ezret, egy nap alatt több mint 2700 új esetet kezeltek. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedés miatt intenzív osztályra több mint 4907-en kerültek, 332-en szombat óta.

A dél-európai országban a járványügyi szakemberek szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy több kórház intenzív osztálya teljesítőképessége határán van. Az ország 17 autonóm közössége közül hatból jelezték, hogy férőhelyeik hamarosan betelhetnek.

*

Holtan találták a németországi Hessen tartomány pénzügyminiszterét, a hatóságok szerint Thomas Schäfer öngyilkos lett. A tartományi kormány miniszterelnökének vasárnapi nyilatkozata szerint a tárcavezetőt a koronavírus-járvány körüli gondok kergették a halálba. Thomas Schäfer "szó szerint éjt nappallá téve dolgozott azért, hogy pénzügyileg és a szervezést tekintve megoldjuk a válságot", mondta Volker Bouffier miniszterelnök a kormány wiesbadeni székhelyén, kiváló szakembernek és nagyszerű politikusnak nevezve az elhunytat.

Thomas Schäfer "nagyon aggódott, hogy sikerül-e megfelelni a lakosság hatalmas elvárásainak", különösen a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására biztosított pénzügyi segítséget illetően, és a jelek szerint a nagy aggodalom "agyonnyomta", mondta a hesseni kormányfő. Thomas Schäfer a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa volt, tíz éve töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget a hesseni kormányban, így ő volt országszerte az egyik legtapasztaltabb vezető tartományi politikus. A miniszter 54 éves volt, feleségével két gyermeket neveltek. Holttestére egy vasúti sín mellett bukkantak rá Wiesbaden közelében szombaton.

*

Koronavírus-fertőzésben elhunyt vasárnapra virradóra Patrick Devedjian volt francia miniszter, a Párizshoz közeli Hauts-de-Seine megye elnöke, közölte a politikus sajtószolgálata. A 75 éves politikus a járvány első áldozata a francia politikai életben. Patrick Devedjian maga jelentette be a Twitteren csütörtökön, hogy előző nap pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje, és megfigyelésre egy dél-párizsi kórházba szállították. Azt írta akkor, hogy fáradtnak érzi magát, de az állapota stabil. A tájékoztatás szerint állapota szombaton kezdett rohamosan romlani.

*

Boris Johnson brit kormányfő szigorúbb intézkedéseket helyezett kilátásba a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedés elleni küzdelemben vasárnap. Németországban a hét utolsó napjára megközelítette a 60 ezret a fertőzöttek száma. Boris Johnson a miniszterelnöki hivatal által közölt üzenetében arra szólította fel a lakosságot, hogy maradjon otthon, egyben közölte, hogy még szigorúbb intézkedések jöhetnek. A levelet 30 millió brit háztartásba küldik el.

Johnson kiemelte, hogy a helyzet még súlyosbodni fog, mielőtt javulás mutatkozna. Megfelelő lépéseket tesznek a járvány elleni küzdelemben, és minél többen tartják be a szabályokat, annál kevesebben halnak meg a betegság következtében, annál hamarabb tér vissza az élet a normális kerékvágásba. A miniszterelnök azt kérte honfitársaitól, hogy maradjanak otthonaikban, ezzel is védelmezve a nemzeti egészségügyi rendszert, miközben életeket mentenek meg. A politikus, aki maga is vírusfertőzött, figyelmeztetett a távolságtartás szabályának szigorú megtartására.

Nagy-Britanniában vasárnapra átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké 17 pedig ezerre ugrott. Németországban viszont már megközelítette a 60 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint vasárnap délelőtt 57 695 fertőzöttet tartottak nyilván. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője egy vasárnapi lapinterjúban figyelmeztetett, hogy Németország még mindig csak a járvány elején tart, és nem lehet egyhamar megszüntetni a mindennapi életet szétziláló korlátozásokat.

*

Romániában először ugrott 300 fölé az egy nap alatt ismertté vált új koronavírusos fertőzések száma. A stratégiai kommunikációs törzs vasárnap délben közölt összesítése szerint az elmúlt 24 órában 308 új esetet diagnosztizáltak, és kilenc ember halt meg a fertőzés következtében.

*

Mérsékelt ütemben tovább nőtt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma a Balkán-félsziget országaiban az utóbbi 24 óra alatt, a kormányok újabb intézkedéseket tettek a járvány terjedésének fékezésére, illetve a gazdasági károk ellensúlyozására.

*

Oroszországban vasárnapra 1534-re, Moszkvában pedig 1014-re nőtt a SARS-CoV-2 koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma, egy nap alatt 270-nel. Belehalt vasárnap az új koronavírus által okozott betegségbe Oleh Miscsenko, volt Kijev megyei kormányzóhelyettes, aki 2016 decemberétől 2017 augusztusáig töltötte be a tisztséget. Ukrajnában eddig 9 ember életét vitte el a járvány.

*

Szlovákiában további 22 személynél diagnosztizáltak újkoronavírus-fertőzést  Szlovákiában, így 314-re emelkedett a betegek száma vasárnap délig. A legtöbb fertőzött 30 év körüli, jelentette be a szlovák kormányfő. A legfiatalabb 2 éves, a legidősebbek pedig 70 év körüliek. Eddig senki sem halt meg a betegség következtében, sokakat viszont kórházban kezelnek, kettejüket intenzív osztályon.

*

Lengyelországban vasárnap délutánra 1771-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, reggel óta további 54 új esetet regisztráltak. A halottak száma húszra emelkedett. Az országban eddig 42 783 tesztet végeztek el.

*

Átlépte a tízezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban, ahol a szombat délelőtt bejelentett több mint 1800 új fertőzés után vasárnapra újabb 1702 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt, ezzel jelenleg 10 836 nyilvántartott fertőzött van az országban. A Benelux-országok között az igazolt fertőzések számát illetően Belgium megelőzte Hollandiát, ahol jelenleg 9819 fertőzöttet tartanak nyilván. Luxemburgban valamelyest gyorsult a járvány terjedése. A mintegy 620 ezer lakosú országban jelenleg már 1831 fertőzöttet tartanak nyilván. A halálos áldozatok száma a pénteki kilencről 48 óra alatt 42-re emelkedett. A betegségből eddig 40-en gyógyultak fel.

*

New York, New Jersey és Connecticut nem lesz karanténban, helyette szigorú utazási korlátozásokat vezetnek be, jelentette be Donald Trump amerikai elnök vasárnap éjjel a Twitteren. Az Egyesült Államokban szombat estére meghaladta a kétezret az új típusú koronavírusos megbetegedés halálos áldozatainak száma, közölte a Baltimore-ban lévő Johns Hopkins egyetem és kórház. A tekintélyes egyetem adatai szerint a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma szombat estig 121 ezer fölé emelkedett. A halálos áldozatok között van egy csecsemő is. Hétfőtől a legtöbb amerikai tagállamban kijárási korlátozások lépnek életbe, s mintegy 225 millió amerikainak kell otthon maradnia.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés