2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Koronavírus: a csalóktól a gyógyszergyártókig

Csalók, elhalasztott Kínai Nagydíj, gyanús és biztosan új fertőzöttek, gyógyszergyártás. A koronavírussal kapcsolatos hírösszefoglaló.

Csalók az Egészségügyi Világszervezet, a WHO nevében telefonon próbálnak pénzt kicsalni jóhiszemű emberektől – olvasható a police.hu oldalán. A rendőrség eddig két bejelentést kapott, arról, hogy egy gépinek tűnő hang a WHO nevében tájékoztatást ad az új koronavírussal kapcsolatban, egyben felkínálja, hogy a készülék 1-es gombjának megnyomásával, bizonyos összegért megrendelhető egy „megfelelő védettséget nyújtó maszk- és fertőtlenítőszer” csomag.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csalás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást, egyben felhívja a figyelmet, hogy a WHO nem végez termékárusítást sem telefonon, sem más formában.

*

Elhalasztják a Kínai Nagydíjat a koronavírus miatt. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azt közölte, hogy a kínai szervezők kérésére elhalasztják az április 19-re tervezett sanghaji futamot – írja a BBC a szövetség közlése alapján.

*

Temesváron a járványkórházban fertőzés gyanújával kezelnek egy 25 éves resicabányai fiatalembert, aki az elmúlt időben ápolóként dolgozott Németországban, ahol négy koronavírus-fertőzöttel került kapcsolatba, írja a Maszol.ro. nyomán a 24.hu. Az eddigi információk szerint egy négytagú, fertőzött családot gondozott, megfelelő védőruhában. Legutóbb egy hete került kapcsolatba velük és öt napja tért haza Resicabányára.

Kedden lázra, köhögésre panaszkodott, a koronavírus-fertőzésre utaló tünetei miatt maga ment a helyi kórházba, ahonnan elküldték a temesvári járványkórházba, ahol a többi betegtől elkülönítették. Az influenzavírust nem mutatták ki nála. Biológiai mintáját Bukarestbe küldték laboratóriumi vizsgálatra. A koronavírus jelenlétére vonatkozó vizsgálatok eredménye a napokban várható. Amíg azok nincsenek meg, a vele kapcsolatba lépő öt resicabányai orvost otthoni karanténba helyezték.

*

További két embernél mutatták ki az új típusú koronavírust Németországban, a korokozót így országszerte 16-an hordozzák bizonyítottan. Az egészségügyi hatóságok szerdai összesítése szerint az esetek továbbra is Bajorországra koncentrálódnak, a 16 fertőzött közül 14 él a tartományban.

*

Hazaszállításukat és otthoni karanténba helyezésüket kérik az izraeli kormánytól a koronavírus-megbetegedések miatt Jokohamánál vesztegzár alá helyezett hajó 15 izraeli utasa, írta az MTI szerdán az egyik legfontosabb izraeli hírforrásnak számító katonai rádió értesülése alapján.

*

Egy kínai gyógyszergyártó bejelentette, hogy elkezdte a Gilead Sciences egyik kísérleti gyógyszerének tömeggyártását, amiről azt sejtik, hogy talán hatékony lehet a koronavírus ellen. Mindezt úgy, hogy az amerikai biotechnológiai cég szabadalmi védettséggel rendelkezik a készítményre és még az engedélyeket sem kapta meg a gyógyszer, egyelőre tesztelik. A kínai BrightGene Bio-Medical Technology azt állítja, hogy kidolgozott egy technológiát, amivel szintetizálni tudja a készítményt, így nem is lenne szüksége a hatóanyag előállításához a Gilead Sciences licenszére.

(forrás: MTI, 24.hu, hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink