2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Kibertámadás érte az USA több száz kórházi rendszerét

Kibertámadás érte az Egyesült Államok több mint 400 kórházának számítógépes rendszerét, jelentette az NBC televízió.

A televízió információi szerint ez lehet az Egyesült Államok történetének legnagyobb számítógépes támadása egészségügyi intézmények ellen. A Universal Health Service (UHS) egészségügyi szolgáltató intézménye elleni támadások vasárnap kezdődtek, a nyilvánosságra került első információk szerint zsarolóvírusokkal bénították meg az informatikai rendszereket. Hétfőn az orvosok és az ápolók már csak kézzel tudtak jelentéseket, recepteket, kezelési útmutatókat megírni.

A több mint 35 ezer orvost és ápolót foglalkoztató szolgáltatónak klinikái, kórházai és kisebb rendelőintézetei vannak Massachusettstől Nevadáig és Új-Mexikótól Texason át Észak-Karolináig szerte az Egyesült Államokban. Az óriásvállalat nem kívánta kommentálni az NBC-nek a történteket, csupán közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben tudatta, hogy számítógépes rendszerei jelenleg nem működnek.

A zsarolóvírusok olyan kártékony szoftverek, amelyek célja a felhasználók informatikai eszközein lévő adatok és információk zárolása vagy titkosítása kódolással. Az elkövetők pénzösszeg megfizetése fejében ígérik, hogy visszaállítják a hozzáférést a megtámadott géphez vagy adatokhoz. A zsarolóvírusok számítógépeken és okostelefonokon egyaránt megjelenhetnek.

A számítógépes bűnözők gyakran telepítenek zsarolóvírusokat, bár egészségügyi intézményeket eddig ritkán támadtak meg. Az NBC információi szerint idén szeptember elején a németországi Düsseldorf egyik kórháza ellen követtek el ilyen jellegű kibertámadást, s egy páciens - akit emiatt át kellett szállítani egy másik kórházba - meg is halt.

2017 májusában a WannaCry néven elhíresült zsarolóvírussal bénítottak meg kórházakat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és még sok más országban. Év végére kiderült: az észak-koreai kormányzatnak dolgozó számítógépes bűnözők voltak az elkövetők.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink