2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kemény tél jöhet a koronavírus-fertőzés szempontjából

A hidegebb időjárás, az oltások hatásosságának csökkenése és az átoltottság hiányosságai nehezítik az előrejelzését, írja a Portfolio.

Több országban is feltámadt a Covid-járvány újabb hulláma, ami azt is jelenti egyben, hogy ismét kemény tél jöhet a fertőzés szempontjából – írja összefoglaló helyzetértékelésében a Bloomberg, amelyet a Portfolio szemléz.

Az északi féltekén a tél beköszöntével a járvány nem tűnik el, ezzel sajnos megcáfolja azokat a reményeket és feltételezéseket, hogy a magas átoltottság kiutat jelent a járványból. Azt is hangsúlyozza a Bloomberg, hogy bár a vakcinák a súlyos betegséglefolyást és így a kórházba kerülést nagy mértékben megakadályozzák, a megfertőződést vagy a továbbadást nem gátolják meg teljesen, így bizonyos szempontból bonyolultabbá válik a képlet, mint egy évvel ezelőtt.

A várhatóan hidegebb időjárás, az oltások hatásosságának csökkenése és az átoltottság lefedettségének hiányosságai megnehezítik a járvány előrejelzését – fejtette ki a lapnak Arnaud Fontanet, az Institut Pasteur epidemiológusa, aki rendszeresen ad tanácsot a francia kormánynak. Szerinte a következő három-hat hét kulcsfontosságú lesz.

Nincs két hasonló ország a járvány szempontjából, vannak azonban egyértelmű jelek: azok az országok, amelyek korán kezdték el az oltási programjukat most elsősorban azt tapasztalják, hogy idővel gyengül a vakcinák védelmi képessége. Ezt látjuk most az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Izraelben. Azok az országok viszont, amelyek

több védelmi intézkedést tartanak életben - mint például a maszkhasználat, védettségi igazolvány, gyülekezési korlátozás - jobban teljesítenek.

Ez Magyarország számára is rendkívül fontos üzenetet hordoz magában: az oltás önmagában nem elég ahhoz, hogy a súlyos járványhullámot megelőzzük.

*

A világon 243 644 340 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 947 967 írja az MTI a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 243 337 931 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 943 041 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: Portfolio, MTI)
hirdetés

Könyveink