2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Július óta először ötvenezer felett a napi új esetek száma Nagy-Britanniában

A nyár közepe óta először 50 ezer fölé emelkedett az egy nap alatt regisztrált új koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. A brit kormány ugyanakkor továbbra sem tervezi korlátozások bevezetését.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 52 009 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Ez július 17. óta a legmagasabb napi adat. Azon a napon 54 674 új koronavírus-fertőzéses esetet mutattak laboratóriumi vizsgálatokkal. A csütörtök este zárult egy hétben 327 537 koronavírus-fertőzést szűrtek ki, 49 662-vel - 17,9 százalékkal - többet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.  A szaktárca csütörtöki adatai szerint az elmúlt 24 órában 115-en, az utóbbi egy hétben 912-en haltak meg országszerte a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. A halálozások heti száma 89-cel, 10,8 százalékkal haladta meg a múlt csütörtökön zárult egyheti időszakban regisztrált halálesetekét.

A minisztériumi ismertetés szerint jelenleg 8142 pácienst kezelnek kórházban Covid-19 betegséggel. A halálozások és a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések száma ugyanakkor továbbra is messze elmarad a nagy-britanniai koronavírus-járvány ez év eleji tetőzésének idején mért szintektől, és az egybehangzó szakértői vélemények szerint ez az oltási kampány egyértelmű sikerét jelzi.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és az üzleti szektor több vezetője a fertőzések számának emelkedése miatt a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott "B terv" életbe léptetésére kérte csütörtökön a brit kormányt. Boris Johnson brit miniszterelnök azonban újságíróknak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: valóban magasak a fertőzési számok, "de továbbra is azokon a paramétereken belül vagyunk, amelyeket a SPI-M (a brit kormánynak járványügyi modellszámításokat végző tudományos testület) az év jelenlegi szakaszára prognosztizált".

Johnson szerint a legfontosabb teendő most az, hogy mindenki adassa be magának a koronavírus elleni oltás harmadik, hatáserősítő dózisát, amint értesítést kap, hogy jelentkezhet az oltásra. A brit kormányfő elmondta, hogy eddig már több mint 4 millióan kapták meg a vakcina harmadik adagját. Nagy-Britanniában egyelőre az 50 évnél idősebbek jogosultak a harmadik oltási dózisra. Ennek a korosztálynak hozzávetőleg 30 millió tagja van.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök este ismertetett adatai szerint a 12 éven felüli lakosság 86,2 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 79 százaléknak a második adagot is beadták.    Csütörtökön átlépte a 95 milliót az eddig beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában.

*

Egységes országos tanítási szünet bevezetését javasolta az iskolák számára az október 30. és november 7. közötti időszakra a koronavírus-járványhelyzet romlása miatt csütörtökön az orosz egészségügyi minisztérium, miközben mind az új fertőzöttek, mind a halottak száma új napi rekordot döntött meg. Ugyanerre az egyhetes időszakra Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán országos munkaszünetet rendelt el, lehetővé téve a régiók számára, hogy szükség esetén, a járványhelyzet helyi alakulásának megfelelően, már október 23-tól bevezessék, vagy a november 7. utáni időszakra is meghosszabbítsák a kényszerszabadságot.

Az orosz egészségügyi tárcának a Telegramon megjelent közleménye szerint a negyedéves rendszerben oktató iskolákban - ilyen az oktatási intézmények többsége - a rendes tanítási szünet egyébként is a nevezett napokra esik. A minisztérium az oktatás felfüggesztését javasolta a hathetes ciklusokban - az öt hét oktatás - egy hét szünet rendszerben - működő iskoláknak is, ahol a pihenés időszaka az idei ütemezés szerint november 15-én kezdődne meg.

A korábbi gyakorlat szerint a stratégiai jelentőségű szövetségi intézmények és vállalatok nem állnak le. A gyógyszertárak, valamint az élelmiszert és az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek kivételével felfüggesztik a kereskedelem, a szolgáltatások, a vendéglátás, a sport, a kultúra, a szabadidő és a szórakoztatás területén működő vállalkozások és szervezetek tevékenységét. A közétkeztetési létesítmények csak a szállodákban, illetve elvitelre és kiszállításra működhetnek. Az okmányirodák kizárólag sürgős anyakönyvi szolgáltatásokat fognak nyújtani, az óvodák, az iskolák és a gyermekek számára létesített foglalkoztatási és szabadidőközpontok működését szüneteltetik. A felső- és középfokú szakképzési intézmények visszaállnak a távoktatásra.

A moszkvai közegészségügyi intézmények továbbra is biztosítják a rutinszerű orvosi ellátást, de fogorvoshoz csakis sürgős esetben lehet fordulni. A színházak és múzeumok továbbra is működnek, de csak QR-kóddal látogathatók, a helyiségek legfeljebb 50 százalékos kihasználtsága és védőmaszk viselése mellett. Külön hatósági engedély nélkül tilos kulturális, szórakoztató, sport-, promóciós és egyéb rendezvényeket megtartani. Felfüggesztik a 60 év feletti moszkvaiak ingyenes utazási jogosultságát a városi tömegközlekedésen.

Anasztaszija Rakova moszkvai alpolgármester azt mondta, hogy a fertőzéses esetek száma egy hónap alatt csaknem a négyszeresére, a kórházba került betegek száma pedig a háromszorosára nőtt. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a korlátozások határidejét meghosszabbítsák majd.

A Kreml szóvivője bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök a járványhelyzet romlása miatt személyesen nem, csak online vesz részt rendezvényeken. Egyebek között elmarad a Kremlben a nemzeti egység napján, november 4-én megtartott hagyományos kitüntetési szertartás is.

Peszkov egyébként kifejezte reményét, hogy a Covid-19 ellen kifejlesztett Szputnyik V vakcina hamarosan eljut az uniós alkalmazás engedélyeztetéséig, amelyet megítélése szerint "már réges-régen meg kellett volna kapnia". Elmondta, hogy "lehetetlen, de nem is szükséges" a Kreml "erőforrásainak" mozgósítása az európai regisztrálás folyamatához. Mint mondta, "valóban vannak bizonyos technológiai különbségek a benyújtott dokumentumok és információk teljességét illetően".

A szóvivő szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még mindig hiányol bizonyos információkat, de ezeket a "technikai formaságokat" szerinte az orosz egészségügyi minisztérium és a vakcinák külföldi előmozdításával foglalkozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) "meg fogja oldani". Úgy vélekedett, hogy a vakcináknak az EU és Oroszország közötti kölcsönös elismerése előbb megtörténhet, mint a Szputnyik V uniós elismerése. Hozzátette, hogy a Kreml részéről nincs szemrehányás az orosz oltóanyag európai elismertetésén dolgozó orosz szervekkel szemben.

Az igazolt fertőzöttek száma az orosz operatív törzs csütörtökön közölt adatai szerint 36 339-cel 8 131 164-re emelkedett. A napi növekmény 0,45 százalék, a tünetmentes esetek aránya 8,9 százalék. Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1036-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 227 389-re nőtt. Októberben immár 14. alkalommal dőlt meg a halálozási rekord. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.

*

A világon 242 475 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 929 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 242 005 468 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 921 419 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink