2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Katasztrófa-készenlét, reagálás és beavatkozásbiztonság

A Semmelweis Szalonban mutatták be a dr. Major László szerkesztésében megjelent, A katasztrófa-készenlét, a reagálás és a beavatkozásbiztonság egészségügyi alapjai című könyv harmadik, bővített kiadását.

Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében kitért rá, hogy a Semmelweis Egyetemen hazánkban egyedülálló módon vehető fel szabadon választható kurzusként a katasztrófafelszámolás egészségügyi alapjai tantárgy. Ennek fontos része a katasztrófavédelem, a válsághelyzeti tervezés és a katasztrófa-orvostani ismeretek. A tantárgy szükségességét mutatja, hogy alig múlik el úgy nap, amikor ne hallanánk valamilyen civilizációs vagy természeti katasztrófáról a világban – vélte a rektor. Az ezek megelőzésében, kezelésében való, szakképzettségüknek megfelelő részvétel is fontos része a jövő orvosai tudásának, akárcsak a lehetséges kapcsolódó egészségügyi feladatok megismerése és elvégzése. Mint fogalmazott: a 250 éves Semmelweis Egyetem vezetése elkötelezett az iránt, hogy hallgatóinak a legkorszerűbb, gyakorlatorientált tudást adja át, aminek birtokában magabiztosan vehetnek részt a betegellátásban friss diplomásként is. Az egyetemen megvalósuló kurrikulumreform leglényegesebb eleme, hogy egy adott elméleti képzésre jól strukturált gyakorlati képzést épít. A speciális feladatokra fókuszáló gyakorlati képzés ebben az esetben azért is fontos, mert a katasztrófahelyzetek még a legképzettebb orvosokat is megviselik – hangsúlyozta. Beszédében kitért rá, hogy 2019-ben az egyetem a Magyar Honvédség Egészségügyi Központtal együttműködési megállapodást írt alá közös oktatási és kutatási programok szervezéséről, a katasztrófavédelem-orvostan megerősítéséről.

 

Dr. Major László, a kötet főszerkesztője ismertette a bővített kiadás új fejezeteit. Mint fogalmazott: a 2017-es tankönyv elsősorban az idegen nyelven tanulók kézikönyve volt; ugyanakkor a magyar nyelvű hallgatók számára is fontosnak tartották átadni azokat az új ismereteket, amelyek az angol kiadásban megjelentek. Hozzátette: olyan új témákat is kidolgoztak, melyek sem a korábbi angol kiadásban, sem a hazai szakirodalomban eddig nem szerepeltek (beavatkozásbiztonság, kritikus infrastruktúra egészségügyi vonatkozásainak vizsgálata, válsághelyzeti tervezés). Kiemelte dr. Orgován Györgyöt, a Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszéki Csoport tudományos munkatársát, akinek – mint fogalmazott – kiemelkedő szakmaisága kulcsa volt a könyv megjelenésének.

Dr. Liptay László társszerző úgy fogalmazott: a könyv a napi munka során jól használható gondolatok, tapasztalatok tárháza, több tudományágat érintő, azokat szervesen összekapcsoló interdiszciplináris mű. A kötet erénye, hogy az új elméleti megállapításokat és a gyakorlati tapasztalatokat beillesztették egy komplex vezetési rendszerbe.

A tankönyv elektronikus formában, ingyenesen elérhető a Semmelweis Kiadó honlapján, regisztrációt követően.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink