2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kampány indult az otthonszülés ellen?

A brit bábaszövetség egyik vezetője szerint összehangolt és előre kitervelt kampány indult az otthonszülés ellen - írja a Gyermekévek. Azt mondja, hogy az otthonszülést ellenző orvosok hamis adatokra hivatkozva igyekeznek eltántorítani szándékuktól az otthonukban szülni kívánó anyákat.

A Royal College of Midwives titkára, Cathy Warwick professzor többek között arra a nemrégiben nyilvánosságra hozott Lancet-cikkre és az annak alapját képező egyesült államokbeli kutatásra reagált ily szenvedélyesen, melynek végkövetkeztetése szerint a kis kockázatú nők tervezett otthonszülése esetén kétszer akkora az újszülöttek halálozása, mint az ugyanilyen kategóriába tartozó nőknél, ha tervezetten kórházban szülnek. S ha a fejlődési rendellenességgel született gyermekeket kizárták az elemzésből, még nagyobb, háromszoros lett a különbség. Az otthoni halálozásokért főként a légzési zavarokat és sikertelen újraélesztési kísérleteket okolják.

A bábák szerint a szülészek rémhíreket terjesztenekWarwick professzor a The Telegraph című brit lapnak azt mondta, hogy a vizsgálattal kapcsolatos hírverés nem több "nőgyűlölő" lejárató kampánynál, melynek során az orvosok téves és félreértelmezett adatokkal manipulálnak, és megpróbálják lebeszélni a nőket az otthonszülésről. (Ami egyébként a most nyilvánosságra került adatoktól függetlenül sem túlságosan népszerű a szigetországban, hiszen 100 nő közül mindössze hárman választják a szülés eme módját.) A bábaszövetség titkára visszautasítja, hogy "sokkoló reklámhadjárat" indult azon anyák ellen, akik nem kórházban kívánják világra hozni gyermeküket. A nagy tekintélyű Lancet című szaklapban nemrégiben megjelent cikk kritikájaként említi annak hangvételét, illetve azt az állítást, miszerint "az otthonszülést fontolgató nőkneknek nincs joguk arra, hogy gyermekük életével és egészségével játsszanak".

A teljes cikk a Gyermekéveken olvasható!

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Gyermekévek)
hirdetés

Könyveink