2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Jubileumi díszokleveleket adtak át

Arany, gyémánt, vas, valamint rubin jubileumi díszoklevelet vehettek át az ötven, hatvan, hatvanöt és hetven évvel ezelőtt végzettek az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) ünnepségén dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettestől és dr. Kellermayer Miklós dékántól.

„Az igaz barát a kezedet fogja és a szívedet simítja” – idézte Gabriel Garcia Marquezt dr. Kellermayer Miklós az Általános Orvostudományi Kar dékánja a jubileumi díszoklevelek átadása alkalmából rendezett ünnepségen. Marquez szavaival a dékán az egyetemi évek alatt köttetett igaz barátságok jelentőségére emlékeztette a jubilánsokat. „Az önök életének fonala 50, 60, 65 vagy 70 évvel ezelőtt néhány esztendőre összekapaszkodott és összegabalyodott, hogy orvosi hivatásban eltöltött évtizedek után ma, néhány órára ismét összekapaszkodjék” – fogalmazott köszöntőjében a dékán.

Kellermayer Miklós örömét fejezte ki, hogy az alapításának 250. évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetemen köszöntheti a „hazatért” jubilánsokat. Ma a Semmelweis Magyarország legjobb egyetemeként a neves Times Higher Education világrangsorában, idén a legnagyobb előrelépést felmutatva, a 457. helyen, vagyis a világ 28 ezer egyetemének első 2 százalékában foglal helyet – hangsúlyozta. Hozzátette, az egyetem vezetésének feltett szándéka, hogy az oktatási rendszerek hatékony átalakításával, illetve a tudományos kutatás és innováció fejlesztésével további jelentős előrelépéseket tegyen az intézmény a világranglistákon. A dékán szólt arról, hogy a jubileumi tanévet átalakított orvosképzési tantárgyi szerkezettel és tartalommal kezdték meg a hallgatók. Mint elmondta, a megújult gyakorlatorientált klinikai oktatási rendszerrel olyan orvosok képzése a cél, akik önállóan és kritikusan gondolkodnak, és már a végzéskor bizonyos orvosi döntéshozásra képesek; és akik motivációja és tanulásvágya töretlenül kitart, akár 50, 60, 65 vagy 70 évig.

328-an vehettek át jubileumi díszoklevelet az ÁOK-n (Fotó: Adrián Zoltán)
328-an vehettek át jubileumi díszoklevelet az ÁOK-n (Fotó: Adrián Zoltán)

A jubileumi díszokleveleket dr. Szabó Attila és Kellermayer Miklós adta át. Négyen vehettek át rubin, 30-an vas, 60-an gyémánt, míg 234-en arany jubileumi díszoklevelet.

Az arany díszokleveles, ötven éve végzett orvosok nevében dr. Fekete Sándor mondott beszédet és köszönetet az egyetem vezetőségének az ünnepség megszervezéséért. Hozzátette, ezen alkalom a hosszú évek, évtizedek óta nem látott pályatársakkal való találkozásra, a közös emlékek felidézésére is lehetőséget teremt – mutatott rá. Beszédében számba vette az ötven éve végzett medikusokat oktató orvos egyéniségeket, nagyszerű professzorokat, Szentágothai Jánostól és Straub F. Brunótól, Tarján Imrén és Szendrői Zoltánon át Magyar Imre professzorig. Fekete Sándor örömét fejezte ki, hogy fél évszázados pályájuk során megélhették a diagnosztika és a gyógyítási lehetőségek fantasztikus fejlődését. „Élvezhetjük a különleges képalkotó vagy a molekuláris genetikai módszerek hasznát, a célzott gyógyszeres kezelések, az intervenciós radiológia, az intenzív ellátás vagy a szervátültetések hazai eredményeit” – jegyezte meg. Köszöntőjét zárva megemlékezett az elveszített kollégákról, barátokról, a jelenlévő ünneplőknek pedig sok örömet és gyümölcsöző idős kort kívánt.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink