2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Itt az új Hungarostudy

A Kopp Mária Emlékév keretében hozták nyilvánosságra a 2021-es Hungarostudy eredményeit. A lakossági felmérés a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet együttműködésében készült el. A tíz éve elhunyt dr. Kopp Mária és férje, Skrabski Árpád által életre hívott reprezentatív kutatás a magyar lakosság testi-lelki egészségéről ad képet, és arról, hogy ezt miként befolyásolják pszichológiai és szociális tényezők.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke életműve alapján Hugonnai Vilma mellett hazánk történetének legnagyobb hatású orvosnőjének nevezte Kopp Máriát. Munkásságáról elmondta: évtizedeken át kutatta a magyarok lelkiállapotát, 20 éven át vezette a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetét. Mint emlékeztetett, ő volt az, aki először kimondta: szülessenek meg a kívánt és tervezett gyermekek. A 2009-ben az általa alapított Népesedési Kerekasztal javaslatai pedig mára megvalósultak. A Kopp Mária születésének 80, halálának tízéves évfordulója kapcsán hirdetett emlékév alkalmából Fűrész Tünde bejelentette a KINCS Közös kincseink – család, közösség, lelki egészség címmel indított pályázatát.

Személyes hangvételű beszédében Kopp Máriára, az édesanyára emlékezett Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke, dr. Kopp Mária és Skrabski Árpád lánya. „Édesanyám most biztosan nagyon boldog, mert hitem szerint édesapámmal együtt lát minket. Látja, hogy a Hungarostudy továbbment, szellemi öröksége tovább él, akiket ’megfertőzött’ gondolataival, tovább dolgoznak a kutatásokon” – fogalmazott. Skrabski Fruzsina kiemelte: édesanyja megvalósította azt, hogy egyszerre ért el tudományos sikereket és volt családanya. Az ő technikája a dicséret volt: mindig azt próbálta kiemelni, amiben jól teljesítettünk, édesapámmal hihetetlen bizalommal voltak irántunk – mondta el. 

Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem 2020-ban kötött együttműködési megállapodást a KINCS-csel, a közös munkának pedig egy igen fontos lépcsőfokát jelenti a 2021-es Hungarostudy vizsgálat. Merkely Béla az egyetem néhai professzorát méltatva hangsúlyozta: Kopp Mária rendkívüli ember volt, olyan orvos és tudós, aki a legfiatalabb kollégákkal éppolyan odaadással kötetlen beszélgetett mint a döntéshozókkal, nemzetközi hírű professzorokkal. Emlékeztetett rá, hogy férjével, Skrabski Árpáddal együtt 1988-ban indították el a Hungarostudy felméréseket. A rektor szólt arról is, hogy a Semmelweis Egyetem Családbarát programjának létrehozásában is elengedhetetlenül fontos szerepet játszott dr. Kopp Mária szellemisége. Merkely Béla összefoglalóan szólt a Hungarostudy eredményeiről is, amelyek aláhúzzák egyebek mellett a társas támogatás fontosságát. A rektor hangsúlyozta, dr. Kopp Máriához hasonlóan kiemelten fontosnak tartja, hogy rendszeresen átfogó képet kapjunk a magyar lakosság állapotáról, ugyanis csak így lehet aktívan és hatékonyan tenni annak javításáért.

Az eredmények részletes bemutatása során dr. Purebl György, a Magatartástudományi Intézet igazgatója elsősorban a családdal, emberi kapcsolatokkal összefüggő adatokat ismertette. Az előzetes eredmények szerint a legutóbbi Hungarostudy (2013) óta nőtt a gyermekvállalási kedv, és összességében az öt várt gyermek közül már négy megszületik. Az is látható, hogy kapcsolatban élni nagyon jó – fogalmazott az igazgató. Az egyedül élőkre jellemző leginkább, hogy a depressziósok, magasabb a stresszszintjük és általában rosszabbul ítélik meg a testi-lelki egészségüket a kapcsolatban élőknél. A legjobb eredményeket ebből a szempontból azok mutatják, akik jó házasságban élnek, esetükben a legnagyobb az elégedettség, boldogság és legkisebb a depresszió és a stressz szintje. A gyermekvállalási kedv azoknál a 18-40 év közötti nőknél a legmagasabb, akiknek már van egy gyermekük és a szülésélményük pozitív.

A teljes információt ITT olvashatja

 

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink