2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Németországban is felbukkant az omikron variáns, Izrael zár

Ismét PCR-tesztet kell végeztetniük érkezésük után az Angliába utazóknak

Ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk, jelentette be szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök. Németországban is felbukkant az omikron variáns. Izrael lezárja határait.

Johnson a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a brit kormány a koronavírus újonnan azonosított, egyelőre vizsgálat alatt álló omikron változatának megjelenése miatt hozta meg ezt az elővigyázatossági döntést. A brit miniszterelnök nyomatékkal hangsúlyozta azt is, hogy a kormány nem fogja ismét leállítani a külföldi utazásokat, az intézkedés csak a külföldről érkezők tesztelési kötelezettségeit érinti.

A PCR-tesztet az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégezniük a beutazóknak.

A teljesen beoltott beutazók számára október végén szűnt meg az angliai érkezés után elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-koronavírusteszt kötelme, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges volt. Ezt a könnyítést függeszti fel a brit kormányfő által szombaton bejelentett intézkedés. Johnson a sajtótájékoztatón közölte: a kormány kéri, hogy azok is vonuljanak elkülönítésbe, akiknek közvetlen környezetében valakinél az omikron vírusváltozat jelenlétét mutatják ki. Ez mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy az érintettek hány dózist kaptak a koronavírus elleni oltásból.

A brit kormányfő bejelentette azt is, hogy a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben mindenkinek maszkot kell viselnie. A rendelkezés a vendéglátóhelyekre nem terjed ki.

Johnson hangsúlyozta, hogy elővigyázatossági és átmeneti intézkedésekről van szó, amelyeket három hét múlva, amikor az új vírusváltozatról már sokkal többet lehet majd tudni, felülvizsgálnak.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója a szombat esti Downing Street-i sajtótájékoztatón kijelentette: van ugyan esély arra, hogy az omikron vírusvariáns (amelynek jelenlétét eddig két páciens szűrési leletében mutatták ki Nagy-Britanniában) valamilyen mértékben kikerülheti a jelenlegi vakcinák által a koronavírus-fertőződés ellen nyújtott védelmet, de mindegyik vírusváltozat esetében igaz, hogy a vírusok könnyebben áthatolnak a fertőzés elleni immunitás védőfalán, mint az oltás által a fertőzésből kialakuló súlyos megbetegedés, illetve a megbetegedés okozta halálozás ellen nyújtott védelmen.

Whitty professzor szerint ennek alapján lehetséges, hogy az új vírusváltozat "valamilyen vagy akár jelentősebb" mértékben meg tudja kerülni a koronavírus-fertőzés elleni immunitást, de az oltások a súlyos megbetegedés és a halálozás ellen ebben az esetben is védik a beoltottakat, különösen azokat, akik a harmadik, emlékeztető és hatáserősítő oltási dózist is megkapták. A szombat esti sajtótájékoztatón Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója is azt mondta, hogy a három oltási dózis együtt az új omikron variáns ellen is nagyobb védelmet nyújt.

A brit egészségügyi minisztérium szombat esti adatai szerint a harmadik oltási dózist a 12 évnél idősebb brit lakosság csaknem 30 százalékának már beadták.

*

Izrael lezárja határait a külföldiek előtt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult variánsa miatt – jelentette be szombat este Naftali Bennett izraeli miniszterelnök. A Reuters globális hírügynökség megjegyzi, hogy Izrael ezzel az első ország, amely teljesen lezárja határait a potenciálisan fertőzőbb omikron variáns miatt.

A vasárnap éjfélkor hatályba lépő – s még kormányzati jóváhagyást igénylő – intézkedés egyelőre két hétre szól. A hatóságok emellett ismét bevezetik a mobiltelefonos nyomkövetést a vírushordozók mozgásának feltérképezésére. Bennett hangsúlyozta, hogy a külföldről visszatérő izraeli állampolgároknak, így a beoltottaknak is kötelező lesz karanténba vonulniuk.

Izraelben eddig egy fertőzött szervezetében mutatták ki B.1.1.529 megjelöléssel nyilvántartott omikron változatot. Illetve hét másik esetet tartanak nyilván, amelyeknél fennáll az új variáns gyanúja.

*

Németországban is felbukkant az omikron variáns, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult változatát két ember szervezetében mutatták ki. A házaspár szerdán érkezett haza Bajorország tartományba hosszabb dél-afrikai tartózkodás után. Amikor SARS-CoV-2-fertőzésre utaló tüneteket tapasztaltak, megvizsgáltatták magukat. A PCR-teszt mindkettőjük esetében pozitív volt. A mintákat szombaton tovább vizsgálták egy úgynevezett variáns-specifikus PCR-teszt segítségével a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem (LMU) higiéniai és orvosi mikrobiológiai intézetében (Max von Pettenkofer Intézet - MVP). A vizsgálat mindkét esetben az omikron változat jelenlétét mutatta ki, mondta Klaus Holetschek tartományi egészségügyi miniszter a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

A mintákon a napokban a génszekvencia-vizsgálatot is elvégzik, de az eddigi eredmények alapján is egyértelmű, hogy a hazaérkezésük óta karanténban lévő házaspár az omikronnal fertőződött meg.

A házaspár esete az első igazolt fertőződés az omikron variánssal Németországban. Három omikron-gyanús fertőződést még vizsgálnak. Egy péntek este a dél-afrikai Fokvárosból Münchenbe érkezett repülőjárat két utasánál ugyancsak kimutatták a SARS-CoV-2-t, és még vizsgálják, hogy melyik változat jutott be a szervezetükbe. Hessen tartományban is elemeznek egy pozitív mintát, amelyet szintén egy Dél-Afrikából hazatért utazótól vettek.

Az ügyvezető szövetségi kormány az első adatok szerint rendkívül fertőzőképes variáns megjelenése miatt a veszélyes vírusváltozatokkal sújtott területek közé sorolta Dél-Afrikát és térségét, azaz Namíbiát, Botswanát, Zimbabwét, Mozambikot, Malawit, Eswatinit és Lesothót. A besorolás a többi között azzal jár, hogy a légitársaságok csak német állampolgárokat és Németországban élő külföldieket szállíthatnak a régióból Németországba, és nekik is karanténba kell vonulniuk 14 napra, akkor is, ha rendelkeznek a vírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással és nem mutatható ki szervezetükben a kórokozó.

*

Románia a dél-afrikai térségből érkezők közül kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Közösség és Svájc állampolgárait engedi be területére, számukra pedig tesztelési és 14 napos karantén-kötelezettséget írt elő, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva a koronavírus ellen. Erről szombaton döntött a járványügyi operatív törzs (CNSU) a koronavírus új, az eddigieknél fertőzőképesebb, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

A korlátozást az EU ajánlásaira és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetéseire hivatkozva vezették be hét országra: Botswanára, Szváziföldre, Lesothóra, Mozambikra, Namíbiára, a Dél-Afrikai Köztársaságra és Zimbabwéra. Az intézkedés vasárnaptól hatályos.

A térségből érkező európai utasoknak érkezéskor és a nyolcadik napon PCR-tesztet kell végezniük: amennyiben mindkettő negatív, a tizedik napon elhagyhatják a karantént.

*

A világon 261 266 072 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 194 517 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 260 650 450 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 188 937 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink