2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Vészhelyzet van Németországban

Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be az afrikai mutáns megjelenése miatt. Az európai járványhelyzet a 85 százalékos átoltottság ellenére jelenleg Hollandiában a legsúlyosabb. Nemzetközi kitekintés.

Hollandiában az ügyvivő kormány péntek este újabb szigorításokat, közöttük éjszaki lezárásokat rendelt el a több mint két hete rendkívül magas számú koronavírus-fertőzött és az egyre súlyosbodó egészségügyi válság miatt. A vasárnaptól érvénybe lépő rendelkezések értelmében a vendéglátó egységeknek és a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltoknak délután öt órától reggel ötig zárva kell tartaniuk, továbbá zárt tereken ismét kötelező lesz a maszk viselése. A holland kabinet fizikai távolságtartásra intett, főleg az idősebb személyekkel kapcsolatban, és a távmunka bevezetését szorgalmazza.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök tájékoztatott az intézkedések bevezetéséről, emellett sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nyáron újranyitást rendelt el, anélkül, hogy kellő mértékben felhívta volna a lakosság figyelmét a higiéniai és távolságtartási szabályok tiszteletben tartására.

Az európai járványhelyzet a 85 százalékos átoltottság ellenére jelenleg Hollandiában a legsúlyosabb. A fertőzések gócpontja Limburg tartomány, ahol az utolsó két hétben napi átlagban közel 22 500 új fertőzöttet regisztráltak. Ugyancsak pénteken a holland kórházakban túltelítettség miatt elrendelték a nem sürgős beavatkozások elhalasztását, több fertőzöttet német kórházakba szállítottak. Hollandiában november közepén a kormány részleges lezárásokat rendelt el. Az intézkedések elleni tüntetések a múlt hét végén erőszakos zavargásba torkolltak, a rendőrség mintegy 200 embert állított elő.

*

A francia kormány december 31-re halasztotta az Antillákon a koronavírus-járvány elleni oltási kötelezettséget az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók számára, miután az intézkedéssel szembeni tiltakozásokból kinőtt általános szociális mozgalom néhány napja zavargásokká fajult.

A Franciaországhoz tartozó karibi szigeteken, Guadeloupe-on és Martinique-on a kötelező oltás ellen hetek óta tartó tüntetések fokozatosan alakultak át a jelentős munkanélküliség és szegénység miatt szociális követeléseket is magukban foglaló társadalmi megmozdulássá. A tüntetők már az üzemanyag-áremelés és az infláció ellen is tiltakoznak.

*

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer, mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere pénteken Berlinben. Jens Spahn kiemelte: téved, aki azt hiszi, hogy a negyedik hullám csak az ország keleti és déli részén, Szászországban és Bajorországban idéz elő válságos állapotokat. A járvány minden eddiginél erősebb hulláma a nyugati és északi területeket is eléri, és csak az a kérdés, hogy milyen magasan tetőzik.

A járvány áldozatainak száma átlépte a százezres, "tragikus" határt, az egészségügyi ellátórendszer terheit pedig mutatja, hogy a légierő (Luftwaffe) kórházrepülőgépével kell átszállítani Bajorországból több mint száz beteget az ország kevésbé rossz helyzetben lévő térségeibe. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetőjével, Lothar Wielerrel tartott tájékoztatón mindketten aláhúzták, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassításához a találkozások, érintkezések, az emberek fertőzésveszéllyel járó közvetlen kapcsolatainak jelentékeny csökkentése szükséges az egész országban.

A miniszter hangsúlyozta, hogy "most kell megállítanunk ezt a hullámot, különben azt fogjuk tapasztalni, amit mindig is meg akartunk akadályozni: az egészségügyi rendszer túlterhelését". Mint mondta, "soha nem volt még ennyire drámaian komoly" ez a veszély.

A ZDF Politbarometer nevű felméréssorozatának új adatai szerint egyre többen támogatják az oltási kötelezettség bevezetésének gondolatát. A támogatók aránya 69 százalékos, és 29 százalék utasítja el. Ezt a kérdést legutóbb júliusban vizsgálták, akkor fordított volt a helyzet, 33 százalék értett egyet azzal, hogy legyen kötelező a vírus okozta betegség (Covid-19) ellen védő oltás, és 64 százalék utasította el a gondolatot.

Az RKI pénteki adatai szerint a negyedik hullám a meredeken felívelő szakaszban van. Az utóbbi 24 órában 76 414 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Ez bő 40 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 52 970-hez képest és új rekord, csaknem 500-zal több a szerdán 75 961 esettel beállított előző csúcsnál. Az új esetekkel együtt 5 650 170 fertőződést mutattak ki tesztekkel a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. A Covid-19 egy nap alatt 357 halálos áldozatot követelt.

*

Ukrajnában a koronavírus-járvány kitörése óta több mint 150 ezer gyermek kapta el a vírust, és több mint ötvenen haltak bele a betegség szövődményeibe, közölte Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke pénteken a Facebookon. A képviselő rámutatott arra, hogy a kiskorúak az összes megbetegedett tíz százalékát jelentik. Közölte továbbá, hogy eddig 70 ezer, 12 évesnél idősebb kiskorú kapta meg a védőoltás mindkét dózisát Ukrajnában, mintegy 50 ezret pedig még csak az első adaggal oltottak be.

Az egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint mostanáig az ország felnőttkorú lakosainak 42,4 százaléka vette fel az oltás legalább egy dózisát, 34,2 százalékuk pedig már mindkét adagot megkapta. Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában ugyanakkor kiemelte, hogy mintegy 150 ezer ukrán az első dózis felvétele után a másodikat nem adatta be magának.

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 15 936-tal 3 400 340-re, az elhunytaké 608-cal 84 149-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint kilencezerrel 439 170-re csökkent. Az elmúlt napon 3208 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

*

Katalóniában egyre több nyilvános hely  péntektől kizárólag oltási igazolvánnyal vagy negatív koronavírusteszttel látogatható, ez eddig csak az éjszakai szórakozóhelyeken volt követelmény. A katalán autonóm kormány egészségügyi tárcája szerint az intézkedés lehetővé teszi, hogy ezeknek a nyilvános helyeknek a diagnosztizált fertőzések terjedése ellenére se kelljen bezárniuk. A tárca hangsúlyozta, hogy a regisztrált fertőzések száma a védőoltásnak köszönhetően meg sem közelíti a korábbi járványhullámok során tapasztaltakat.

Katalóniában százezer emberből átlagosan 208-an lettek fertőzöttek az utóbbi két hétben, míg az országos átlag 160 eset. A fertőzöttségi arányt tekintve a tizenhét spanyol tartomány közül jelenleg Katalónia az ötödik helyen áll. Extremadurában a legkedvezőbb a helyzet, míg Navarrában a legrosszabb.

Navarrában  szombattól vezetik be az oltási igazolvány vagy a negatív teszt követelményét a 60 férőhelynél nagyobb vendéglátóhelyeken, valamint a diszkókban és a kulturális tömegrendezvényeken. Hasonló lépést terveznek Valenciában és a Kanári-szigeteken is, ahol az autonóm kormányok még a bíróság jóváhagyására várnak az intézkedés bevezetéséhez. Baszkföldön a bíróság a héten elutasította ugyanezt a javaslatot, azonban a helyi kormány fellebbezett a döntés ellen. A központi spanyol kormány nem tervezi országosan elrendelni  az egyes tartományokban bevezetett korlátozásokat.

Spanyolországban 37 és fél millió ember, az eddig oltható 12 év feletti lakosság 89 százalék kapta meg valamelyik vakcina mindkét adagját.

*

A világon 260 650 450 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 188 937 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 260 053 728 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 181 949 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink