2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Ismét egyre több a fertőzött a Benelux-államokban

Ismét nő a koronavírussal fertőzött esetek száma a Benelux-országokban, Belgiumban egy hét alatt 78 százalékkal, Hollandiában 277 százalékkal, Luxemburgban pedig több mint hétszer annyi fertőzöttet regisztráltak a hét folyamán, mint a korábbi hétnapos időszakban. A holland kormány pénteken újabb rendkívüli intézkedéseket jelentette be, szombattól öt hétre a bárok és éttermek éjfélig lehetnek nyitva, a zenés szórakozóhelyek bezárnak. Ismét nő a koronavírussal fertőzött esetek száma a Benelux-országokban. A holland kormány újabb rendkívüli intézkedéseket jelentette be. Nemzetközi kitekintés.

A belga közegészségügyi intézet pénteken közzétett adatai szerint az elmúlt hét során naponta átlagosan 628 új koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban, ami 78 százalékkal több az előző hét adataihoz képest. A vírus szaporodási száma 1,09-re emelkedett, ami azt jelenti, hogy a járvány terjedése ismét gyorsul. A 100 ezer lakosra jutó új esetek szám elérte az 59,8-at.

Az elmúlt hét folyamán naponta átlagosan 18 fertőzött kórházi kezelését kezdték meg Belgiumban, csaknem 20 százalékkal többet, mint az előző héten. jelenleg 250 beteget kezelnek koronavírussal, közülük 95-en intenzív ellátásban részesülnek. Az elmúlt hétnapos időszakban naponta átlagosan 3,3 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben az országban, 8 százalékkal kevesebben, mint egy héttel korábban. A járvány kezdete óta 1 092 477 koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak és 25 196 halálesetet jegyeztek fel Belgiumban.

Az illetékes holland közegészségügyi hatóság pénteki tájékoztatása szerint az országban ismét emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 5475 új esetet jegyeztek fel az országban, ez a hatszorosa az egy hete feljegyzett számoknak és 1815-tel több, mint csütörtökön. Az elmúlt héten naponta 2308 pozitív koronavírus-tesztet regisztráltak, ami 277 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest. Kórházban jelenleg 196 embert ápolnak koronavírussal, közülük 90-en részesülnek intenzív ellátásában. Mindkét adat enyhe csökkenést mutat, közölték.

Hollandiában két héttel az után, hogy a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések legtöbbjét feloldották, a kormány péntek koraeste újabb szigorító intézkedéseket jelentette be. Mark Rutte miniszterelnök közölte: a bároknak, éttermeknek és kávéházaknak hétvégétől éjfélkor, míg a diszkóknak és más zenés kluboknak teljesen be kell zárniuk. A nyitva maradó vendéglátóhelyeknek szigorúbb távolságtartási szabályokat kell alkalmazniuk, a rendezvénytermek befogadóképességük legfeljebb kétharmadáig fogadhatnak látogatókat. A kormányfő az intézkedéseket szükségesnek nevezte. Közölte azt is, hogy a legfrissebb adatok szerint a napi fertőzésszám megközelíti a hétezret, míg a mutató nemrégiben még ötszáz körül mozgott. A friss fertőzöttek legtöbbje harminc év alatti fiatal, az esetszámok rendkívüli emelkedésért a koronavírus Delta variánsa felelős.

A rendkívüli intézkedések szombat reggel hat órától lépnek életbe és augusztus 14-ig maradnak érvényben.

A luxembourgi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint jelentősen növekedett az új fertőzöttek száma az országban. A hét folyamán 787 ember esetében azonosították a koronavírust, szemben az azt megelőző hétnapos időszakban feljegyzett 107-tel. A kormány az új fertőzöttek magas számát a távolságtartásra és az orrot és szájat takaró maszkviselésre vonatkozó szabályok megsértésével indokolta. A koronavírus szövődményeiben kedden egy ember meghalt, ez az első járványhoz köthető haláleset Luxemburgban június eleje óta. A nagyhercegségben a járvány kezdete óta 71 879-en fertőződtek meg az újtípusú koronavírussal és 819-en haltak meg vírus okozta szövődményekben.

*

Két adag védőoltás beadása után egy frissítő oltásra is szükség lehet a koronavírus-járvány megállításához Németországban a szövetségi kormány szerint.  A SARS-Cov-2 okozta Covid-19 elleni védőoltás hatásának megőrzéséhez "minden valószínűség szerint frissítő oltásra is szükség lesz" - mondta a kormány pénteki berlini tájékoztatóján Sebastian Gülde, a szövetségi egészségügyi minisztérium szóvivője azzal kapcsolatban, hogy a Pfizer/BioNTech-féle vakcina fejlesztői megkezdték a frissítő oltásnak szánt egyadagos termékük bevezetésének előkészítését. Steffen Seibert kormányszóvivő hozzátette, hogy Angela Merkel kancellár és Jens Spahn egészségügyi miniszter már el is kezdte az egyeztetést az ügyben. Mint mondta, a német polgárok biztosak lehetnek abban, hogy "az immunizáció első hulláma" után a frissítő oltáshoz is lesz elég vakcina.

Több járványügyi adat pénteken is romlott Németországban. A napi új regisztrált fertőződések száma heti összevetésben sorban negyedszer, az utóbbi hét nap alatt pedig hatodik alkalommal emelkedett. Ugyanakkor az esetszám továbbra is alacsony, és néhány nap adataiból még nem lehet trendet kiolvasni. Az azonban már biztos, hogy "nem lesz egyszerű" megbirkózni a vírus delta nevű variánsával, amely dominánssá vált Németországban, mondta Sebastian Gülde a járvány újbóli felerősödésére vonatkozó kérdésekre.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 949 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez ugyan az egy hónnappal korábbi 3254 eset alig harmadát teszi ki, de az egy héttel korábbi 649-hez képest csaknem 50 százalékos emelkedés. Ugyancsak az utóbbi napokban április vége óta először ismét a vírus visszaszorulásának és terjedésének határát jelző 1 fölé emelkedett az úgynevezett reprodukciós ráta (R). A mutató az RKI számítása szerint péntekre 1,17-re emelkedett az előző napi 1,09-ről. Ez azt jelenti, hogy minden száz új fertőzött átlagosan 117 embernek adja át a vírust.

Az intézet szerint a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb delta variáns terjedése miatt a 12-59 éves korosztályban legalább 85 százalékos, a 60 felettieknél 90 százalékos átoltottság szükséges újabb járványhullám elkerüléséhez. Azonban az oltási kampány az utóbbi napokban lassult. A szövetségi kormány pénteki összesítése szerint az előző hét napon átlagosan 649 583 adag oltást adtak be naponta. Ez a szám június közepén még 800 ezer felett volt.

Legalább egy adag védőoltást a lakosság 57,9 százaléka - 48 180 450 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 41,5 százaléka - 34 490 355 ember - rendelkezik. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 734 468 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 49 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 91 190-re emelkedett.

*

A brit kormány igyekszik mielőbb kiterjeszteni a karanténmentességet azokra is, akiket külföldön oltottak be a koronavírus ellen, mondta pénteken Grant Shapps brit közlekedési miniszter. Shapps előző nap, a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján bejelentette: július 19-től nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek és a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról térnek vissza Angliába és a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták. Egyelőre azonban közülük is csak azokra vonatkozik majd a karanténmentesség, akik a brit oltási kampány keretében, az Egyesült Királyságban kapták meg a vakcina mindkét adagját, és ezt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) mobileszközökre letölthető alkalmazásának bemutatásával igazolják.

A közlekedési miniszter a BBC rádió pénteki hírműsorában elmondta, hogy a beutazók által kötelezően kitöltendő online utasazonosító űrlap, a Passenger Locator Form jelenleg az NHS-alkalmazás által nyilvántartott oltási státust tudja felismerni, de mindez az új szabályozásnak csak az első szakasza. Grant Shapps hangsúlyozta: a brit kormány mindenképpen törekszik arra, hogy ugyanígy elfogadhatóvá váljanak a külföldön beadott, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert oltások is az Angliába beutazók esetében.

Shapps kiemelte az Európai Uniót, ahol elmondása szerint a brit NHS-alkalmazáshoz nagyon hasonló eszközt fejlesztettek ki az oltási státus igazolására. Az Egyesült Államokban ugyanakkor az ötven állam ötven különböző rendszert használ, és ezek zöme papíralapú.

A brit kormány májusban léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni. Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is. A sárga kategóriás országokból érkezőknek tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük saját költségükön. A brit kormány a sárga kategóriába sorolja a zöld csoportba nemrégiben átsorolt Málta kivételével az összes többi EU-tagállamot, köztük Magyarországot. A sárga kategóriába tartozik az Egyesült Államok is.

*

Ausztria az enyhén emelkedő számú napi új koronavírusos megbetegedések ellenére is folytatja nyitási tervét, és július 22-től tovább enyhít a jelenleg még érvényben lévő korlátozásokon, jelentette be Sebastian Kurz kancellár pénteken Bécsben. A bejelentés elsősorban a maszkviselési szabályokra vonatkozik. Ezek szerint július végétől már csak az egészségügyi és szociális intézményekben, az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletekben, gyógyszertárakban, hivatalokban és a tömegközlekedésben kell maszkot viselni, az egyéb kereskedelmi egységekben - mint például a cipő- és ruházati boltokban, elektronikai és barkácsüzletekben - viszont már nem.

A kancellár hangsúlyozta, "nem lehet állandósult állapot a szabadságjogok korlátozása", és mivel elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, mindenkinek önmagának kell vállalnia annak a kockázatát, hogy amennyiben nem veszi fel az oltást, nagy valószínűséggel előbb-utóbb megfertőződik. Egyúttal újra felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a terjedő delta variánssal szemben csak kétszeri oltással lehet eredményesen védekezni, és aki még nem tette meg, az haladéktalanul oltassa be magát. Leszögezte, amíg a jelenlegi oltóanyagok hatékonyak a koronavírus különböző mutációival szemben, a kormány nem tervez további korlátozásokat. Hozzátette, a napi új megbetegedések száma ugyan enyhén növekszik, de - mivel az idősek, és veszélyeztettek átoltottsága 85 százalék körül van, és a vírus most már inkább a fiatalokat támadja meg - ez nem jár együtt a kórházban ápoltak számának növekedésével.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter elmondta, a tárca megbízásából született egy tanulmány, mely különböző vészforgatókönyveket tartalmaz az őszre. Ezek a számítások figyelembe veszik a delta variáns terjedési sebességét és a lakosság feltételezett átoltottsági szintjét is. "Ennek alapján minimum 70-80 százalékos átoltottságra lenne szükség ahhoz, hogy egy negyedik hullámot, és vele együtt a kórházak túlterheltségét el lehessen kerülni" - jelentette ki a miniszter. Mindazonáltal Mückstein optimistának mutatkozott, és véleménye szerint, "ha marad a júniusi oltási tempó, akkor nem lesz baj".

Ausztriában eddig mintegy 5 millió ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 3,5 millióan. Az elmúlt 24 órában 163 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 651 291 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 109, az intenzív kezelésre szorulók 43-an vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 722-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 638 719.

*

Több szlovákiai határátkelőn tartottak tüntetéseket, illetve forgalomlassító vagy az áthaladást ideiglenesen akadályozó akciókat pénteken a reggeltől hatályba lépett - a Szlovákiába érkezőkre és az országba hazatérőkre vonatkozó - szigorítások ellen tiltakozva - számolt be róla a szlovákiai sajtó. A legnagyobb létszámú vagy az áthaladást több órán át gátló tiltakozó akciókra a szlovák-magyar határszakaszon a Rajka-Dunacsún, Esztergom-Párkány, Komárom-Révkomárom és Tornyosnémeti-Miglécnémeti  határátkelőn, illetve több szlovák-cseh határátkelőn, köztük Svrcínovecnél került sor. A tiltakozó akciók következtében több helyütt torlódások, kocsisorok alakultak ki, ám a forgalom a rendőrség tájékoztatása szerint a délutáni órákra a legtöbb helyen visszatért a rendes kerékvágásba. A tiltakozók ugyanakkor sajtójelentések szerint több helyszínen jelezték, hogy a következő napokban folytatni készülnek a tiltakozó akcióikat.

A tiltakozások kiváltó oka a szlovák kormány azon intézkedése, amely szerint péntek reggeltől úgy szigorodtak a Szlovákiába érkezőkre és az országba hazatérőkre vonatkozó korlátozások, hogy a koronavírus ellen beoltottak - illetve néhány más csoportba sorolt személyek - kivételével a szlovák határt átlépőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink