2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Intézményes segítséget szorgalmaznak a válságban lévő kismamáknak

Krízishelyzetben lévő kismamák segítését javasolja a Szent István Intézet a várandósteszteken feltüntetett éjjel-nappal hívható segélyvonal elindításával.

Az intézet anyák napja alkalmából tudatta: a "Veletek, az első pillanattól!" kezdeményezésüket őszi meghirdetése óta több mint ezer magánszemély támogatta aláírásával. A felhívás célja, hogy álljon rendelkezésre egy önkéntes elhatározásból kereshető, intézményes segítő szolgáltatás azon édesanyák  számára, akik számára várandóságuk valamilyen okból krízishelyzetet jelent.

Az intézet felhívta a figyelmet arra, hogy miután a nők babájuk érkezéséről általában a patikákban, drogériákban, benzinkutakon hozzáférhető várandósteszt használatával szereznek tudomást, célszerű már ezen a felületen informálni őket a segítő lehetőségről. Fontos volna már ekkor, az első pillanattól segítő kezet nyújtani azoknak a kismamáknak, akikben nem az öröm, hanem a kétségbeesés és a félelem az első gondolat "a baba érkezését jelző két csík" megpillantásakor, akik ebben az időszakban krízist élnek át bármilyen, akár párkapcsolati, anyagi, egészségügyi vagy lelki okból.

Az anyaság elfogadása, a baba életének kihordása ugyan mindig a nő döntése, de az korántsem csak az ő felelőssége, osztozik benne közvetlen környezete mellett végső soron a társadalom is.

Az intézet szerint léteznek ugyan ma is kiváló krízisvárandósokat segítő civil szervezetek, honlapok, önkéntesek, működnek anyaotthonok, jogi tanácsadók, ám elérésük esetleges, a válságban lévő kismama csak tudatos keresés után találhat rájuk. Ha ezek a szereplők összehangoltan működő szolgálattá lennének szervezve, az édesanyák érezhetnék: új élethelyzetükben nincsenek egyedül.

Tájékoztató füzet kismamáknak

Kismamáknak szóló élelmiszerbiztonsági füzetet adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) anyák napja alkalmából.

Az élelmiszerbiztonság a várandósság alatt különösen fontos, ezért a Nébih szakemberei az "Ételt csak okosan!" program részeként összeállítottak egy kifejezetten kismamáknak szóló tájékoztató kiadványt.

A várandósság alatt az immunrendszer kisebb hatásfokkal működik, ezért a kismamák fogékonyabbak lehetnek az élelmiszer-eredetű megbetegedésekre, amelyek akár a születendő gyermek egészségét is veszélyeztethetik.

A most elkészült 28 oldalas informatív tájékoztatóban a Nébih összegyűjtötte a kismamákat érintő, élelmiszerekhez kötődő veszélyforrásokat, és bemutatja azokat a lépéseket, amelyek betartásával az élelmiszerek okozta, akár rendkívül súlyos következményekkel járó megbetegedések megelőzhetők.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink