2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Indul a Szenior Akadémia őszi kurzusa a Semmelweis Egyetemen

Az őszi, online szemesztert az SE rektorának a koronavírus-járvány tanulságairól szóló előadása nyitja meg szeptember 28-án.

Az egyetem – alapításának 250 éves jubileumára emlékezve – 2019-ben indította el a lakosságnak, főként az idősebb korosztálynak és hozzátartozóinak szóló ingyenes sorozatát, amely a nagy népszerűségre való tekintettel 2020-ban is folytatódott. A programban 2019-ben 12 előadást, a 2020-as tavaszi szemeszterben a koronavírus miatt hét előadást tartottak meg. Az idei őszi félévben szeptember 28-a és december 14-e között heti rendszerességgel további 12 prezentációval várja az érdeklődőket a Semmelweis Egyetem az online térben hétfőnként 18 órától.

Az őszi szemeszter nyitó alkalmát dr. Merkely Béla rektor tartja „A hazai COVID-19 fertőzés tanulságai” címmel. A sorozat ezt követő előadásain szó lesz egyebek mellett a molekuláris immunológia kihívásairól, urológiai kutatásokról és terápiákról, a klinikai pszichológia új irányzatairól, a gyógyszerfejlesztés jelenéről, az agykutatás és esztétika találkozási pontjairól, a koronavírus tüdőre gyakorolt hatásairól és a mesterséges megtermékenyítés (asszisztált reprodukció) elmúlt negyedszázadáról is.

A Szenior Akadémián az érdeklődők az egyetem vezető professzorainak tolmácsolásában nyerhetnek bepillantást az orvostudomány legújabb eredményeibe, és kaphatnak hasznos ismereteket a leggyakoribb betegségekről, azok megelőzésétől a felismerésen át a terápiáig – emelte ki a kurzus szakmai vezetője.

Dr. Nagy Zoltán professzor emeritus hozzátette: az előadássorozat iránt már a kezdetektől kiemelt érdeklődés és túljelentkezés is mutatkozott. A 2019-es szemeszterben egy 300 fős előadóteremet töltöttek meg hétről hétre az érdeklődők, így a következő félév eseményeit már egy 600 férőhelyes előadóban hirdették meg, onnan került át később a program a járványhelyzet miatt az online térbe. 

2019-ben a Szenior Akadémia rendszeres látogatói – 234 fő – az első félév „teljesítéséről” emléklapot is kaptak. A résztevők visszajelzései alapján az előadások a színvonalas és közérthető ismeretterjesztésen túl igazi közösségi élményt is jelentettek a látogatóknak, így egy olyan klub ötlete is felmerült, ahol a résztvevők a prezentációk után megbeszélhetik a hallottakat. Dr. Nagy Zoltán bízik benne, hogy a járvány végeztével ennek megvalósítására is lehetőség kínálkozik majd.    

A Szenior Akadémia őszi szemeszterének online előadásain 500-an vehetnek részt. Regisztrálni a férőhelyek beteltéig, de legkésőbb szeptember 24-ig lehet a sorozat honlapján, és itt érhető el az akadémia részletes programja is. 

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink