2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Horvátországban és a briteknél is megjelent az omikron

Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed az omikron variáns, de nincs hír arról, hogy bárkit is súlyosan megbetegített volna.

A brit egészségügyi miniszter, Sajid Javid a londoni alsóház képviselőinek tartott hétfő esti tájékoztatóján elmondta: Nagy-Britanniában eddig 336 pozitív koronavírus-szűrési leletben mutatták ki az omikron változat jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt kilencvennel nőtt a szűréssel igazolt omikron-fertőzések száma az országban. Angliában hétfő estig 261, Skóciában 71, Walesben négy esetben mutatták ki az omikron variánst; Észak-Írországból még nem érkezett jelentés az új koronavírus-változat jelenlétéről. Ezek a számok elenyésznek a teljes körű fertőződési adatokon belül.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 51 459, a hétfővel zárult egyheti időszakban 330 918 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki az Egyesült Királyság egészében. Az elmúlt egy hétben csaknem 7,4 millió koronavírus-szűrést végeztek országszerte.

Sajid Javid az alsóházban tartott hétfő esti tájékoztatóján közölte mindazonáltal: a Nagy-Britanniában eddig kiszűrt omikron-fertőződéses esetek között vannak olyanok is, amelyek nem kötődnek a nemzetközi utasforgalomhoz, vagyis nagyon valószínű, hogy ez a koronavírus-variáns számos országrészben a helyi közösségeken belül is terjed. A brit egészségügyi miniszter elmondta azt is, hogy az omikron variánst eddig 52 országban mutatták ki világszerte. Javid kijelentette: még nincs teljes kép arról, hogy az omikron milyen súlyosságú megbetegedéseket okozhat. Hangsúlyozta ugyanakkor: a minisztériumhoz nem érkezett jelentés arról, hogy az omikron vírusváltozattól Nagy-Britanniában megfertőződöttek közül bárkinél is kórházi kezelést igénylő súlyos betegség alakult volna ki.

A brit kormány azonban időt szeretne nyerni a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó variáns tanulmányozásához, és ennek jegyében rendelte el, hogy keddtől a külföldről Angliába utazóknak kivétel nélkül koronavírustesztet kell végeztetniük indulásuk előtt, mondta hétfő esti parlamenti felszólalásában a brit egészségügyi miniszter.

A brit idő szerint hajnali négy órakor, közép-európai idő szerint 5 órakor életbe lépő szabályozás alapján a teszt PCR típusú vagy gyorsteszt (lateral flow test) egyaránt lehet, de az angliai beutazáshoz igazolni kell a szűrés negatív eredményét. A szűrést az indulás időpontja előtt legfeljebb 48 órával lehet elvégezni. Javid hétfői alsóházi felszólalásában hangsúlyozta: átmeneti intézkedésekről van szó, arra az időre, amíg teljesebb kép ki nem alakul az omikron variánsról. A miniszter hozzátette: a kormány már a jövő héten felülvizsgálja e rendelkezéseket, és tájékoztatja ennek eredményéről a parlamentet.

Horvátországban is kimutatták az omikron változatot

Horvátországban is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron nevű változata, közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója. Az új vírustörzset két horvát állampolgárnál azonosították, mindketten részt vettek egy üzleti találkozón, amelyen külföldi állampolgárok is voltak. Capak kiemelte: a fertőzötteknek nincsenek súlyos tüneteik, és már járványügyi megfigyelés alatt vannak a kontaktszemélyek is.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 728 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 51-en haltak meg. Kórházban 2444 beteget ápolnak, közülük 326-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 207 786-an kaptak védőoltást, közülük 1 981 397-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 775 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 16 beteg halt meg. Kórházban 1050 beteget ápolnak, közülük 268-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 234 641-en kaptak védőoltást, közülük 1 157 918-an már a második adagot is beadatták.

Olaszország húsz katonai orvost és nővért küldött vasárnap Szlovéniába, hogy segítsen a járványhelyzet kezelésében. Erről két héttel korábban Matej Tonin szlovén védelmi miniszter Rómában állapodott meg Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszterrel. Az olasz fegyveres erők kötelékében szolgáló egészségügyi dolgozók hétfőn csatlakoztak a szlovén hadsereg egészségügyi csapatának tagjaihoz, akik már korábban megkezdték a kórházak segítését.

Franciaországban az általános iskolákban szigorodnak a szabályok

A koronavírus-járvány ötödik hullámának megfékezésére Franciaországban szigorodnak az általános iskolákban a távolságtartási szabályok, és négy hétre bezárnak a diszkók, jelentette be hétfő este Jean Castex miniszterelnök az egészségügyi védelmi tanács ülését követően.

Egyelőre nincs szükség további korlátozó intézkedésekre, kijárási tilalomra vagy karanténra, ezek aránytalanok lennének. A körülmények ugyanakkor egyéni és kollektív erőfeszítéseket követelnek annak érdekében, hogy mindenki korlátozza a fertőzésre leginkább kockázatos alkalmakat – mondta a miniszterelnök.

Az általános iskolákban nem kezdődik majd a tervezettnél előbb a téli szünet, de szigorodnak a távolságtartási szabályok, miután jelenleg a 12 évnél fiatalabb gyerekek körében terjed leginkább a vírus. Ez logikus, hiszen ez a korosztály még nincs beoltva – hangsúlyozta Jean Castex. Ezentúl nemcsak az osztálytermekben, hanem a szabadban, az udvaron és a testnevelési órán is viselniük kell a tanulóknak a maszkot, valamint a menzán nem keveredhetnek a nem egy osztályba járók.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy péntektől kezdve négy héten át nem nyithatnak ki a diszkók.

A vírus terjedésének megfékezésére meg kell őriznünk, sőt, szélesíteni és erősíteni is kell az átoltottsági szintünket – hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Franciaország az egyik legjobban átoltott társadalom az Európai Unióban: az oltásra jogosultak 90 százaléka vette fel eddig az első adagot, 88,4 százalékuk pedig mindkettőt. Amióta egy héttel ezelőtt megnyílt a lehetőség minden, 18 éven felüli számára az emlékeztető, harmadik oltás igénylésére, 10 millióan már azt is megkapták. Jean Castex bejelentette, hogy a 65 éven felüliek ezentúl előzetes időpontfoglalás nélkül is jogosultak az oltás felvételére. Az országban ezer oltópont áll rendelkezésre, valamint 15 ezer gyógyszertárban is felvehető az oltás. Ígérete szerint a kormány fokozatosan újranyitja azt a háromszáz nagy oltóközpontot, amelyet a nyári nagy oltási kampány után bezárt.

A miniszterelnök azt is jelezte, hogy az 5 és 11 év közötti gyerekek oltási kampánya is megkezdődik, még az év vége előtt, önkéntes alapon. Eddig csak 350 ezer olyan kisgyermeket oltottak be a koronavírus ellen, aki egészségügyileg veszélyeztetettnek számít valamilyen krónikus betegség miatt.

Az elmúlt hét napban ötven százalékkal emelkedett a koronavírussal naponta diagnosztizáltak száma: vasárnap 42 ezer új esetet jelentettek, de az azt megelőző napokban már az 50 ezret is meghaladta a napi esetszám. A kórházban ápoltak száma is fokozatosan nő: a kórházakban ápolt 12 ezer fertőzött közül 2200 beteg állapota súlyos, amire augusztus óta nem volt példa. Az intenzív osztályon ápoltak 77 százaléka nincs beoltva.

A koronavírus okozta betegség szövődményeiben elhunytak száma csaknem 120 ezer.

***

A világon 266 449 429 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 262 356 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 265 854 752 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 255 648 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink