hirdetés
hirdetés
2020. május. 27., szerda - Hella.
hirdetés

Hiányzik a kórházpedagógus-képzés

Vizsgálatot indított az alapvető jogok biztosa a beteg gyerekek oktatásával kapcsolatban — tudta meg a Magyar Nemzet.

hirdetés

Kevéssé ismert, hogy a tartósan beteg gyerekeknek a kórházi tartózkodásuk alatt is joguk van a tanuláshoz, illetve hogy a súlyos betegség miatt magántanulóként tanulmányokat folytató gyerekeknek egyéni foglalkozáson történő felkészítésére az iskolának tanulóként az osztályos heti időkeretén felül átlag heti tíz óra áll rendelkezésükre. A jogszabály gyakorlati megvalósulása azonban esetleges – mondta a lapnak Tóth­né Almássy Monika, a beteg gyerekek oktatási és szociális rehabilitációját elősegítő Kórházsuli program vezetője, aki 15 évet töltött el egy gyermekonkológiai osztályon kórházpedagógusként.

A budapesti gyermekkórházakban, gyermekosztályokon mintegy 25 kórházpedagógus látja el ezt a feladatot a Fővárosi Iskolaszanatórium Általános Iskola és Gimnázium alkalmazásában. Vidéken jórészt csak a megyei kórházakban, főként az onkoló­giai centrumokban dolgoznak pedagógusok.

Szerinte elengedhetetlen lenne egy egységes képzési és ellátórendszer, valamint protokoll kidolgozása ahhoz, hogy a tartósan beteg gyerekek ne maradjanak pedagógiai ellátás nélkül. – Bízunk abban, hogy az ombudsmani vizsgálat nyomán több figyelmet kap ez a terület, megkezdődik az ágazat szakmai fejlesztése – tette hozzá a szakember.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink