2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Erős egészségügyi uniót sürget az Európai Bizottság elnöke

Itt az idő, hogy Európa felszámolja törékenységét, és lépéseket tegyen egy új élet felé, amelyhez erős egészségügyi unió létrehozására van szükség, jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Ursula Von der Leyen az unió helyzetét értékelő első beszédében hangsúlyozta, az európai egészségügy törékenységének felszámolásához az Európai Uniónak több forrást kell biztosítania, illetve meg kell erősítenie az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) és az Európai Járványügyi Központot (ECDC). Ezek mellett kutatásokat támogató európai orvosbiológiai ügynökség létrehozására van szükség, valamint gyógyászati termékek készletének létrehozására. Továbbá egy egészségüggyel foglalkozó globális csúcstalálkozó összehívását javasolja Olaszországban.

A bizottság elnöke kijelentette: Európa stabilitásához vissza kell állítani a munka méltóságát. Ennek érdekében az uniós bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy dolgozzák ki a tisztességes minimálbér rendszerét. A munkát meg kell fizetni, tisztességes minimálbérre van szükség.

Az elnök beszédében azt közölte, hogy a testület még szeptember vége előtt bemutatja az összes tagállamra vonatkozó első jogállamisági jelentését. Ígéretet tett arra is, hogy az uniós forrásokat a jogállamisági normák biztosítása mellett költik el az uniós szerződésekben rögzítettek szerint.

Szigorítani kell az EU 2030-ig megfogalmazott új környezetvédelmi, köztük a kibocsátáscsökkentési célkitűzésein. A jelenleg tervezett 40 helyett legalább 55 százalékkal kellene inkább csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok uniós kibocsátását. A klímacélok elérhetőek, megvalósításuk azonban drasztikus változást követel az energiafelhasználás, a mezőgazdaság és a közlekedés terén is. A célok megvalósításhoz európai "hidrogénvölgyek" létrehozására van szükség az európai ipar, a járműgépgyártás megújítása, valamint a vidéki élet színvonalának javítása érdekében.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink