hirdetés
hirdetés
2020. október. 29., csütörtök - Nárcisz.
hirdetés

Elismerések a véradók napján

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat által szervezett központi véradók napi ünnepségén 62 fő kapott elismerést.

November 27. a Véradók Napja Magyarországon. A jeles napot a Magyar Vöröskereszt jóvoltából, 1988 óta ünnepeljük hazánkban. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a véradók tiszteletére november 27-én tartotta véradók napi központi ünnepségét a fővárosban. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói részesültek elismerésben. Idén összesen 62-en.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a 19 kiemelkedő véradásszámot elért véradó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díját vehette át dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkártól.

Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért 18-an kaptak „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést. A Véradóbarát Munkahely díjat 20 olyan hazai munkahely érdemelte ki, amelyek rendszeresen teret adnak a munkahelyi véradásoknak, és dolgozóikat is arra ösztönzik, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalás ezen formájában. Emellett öt véradásszervezést segítő egészségügyi dolgozó pedig elismerő oklevelet vehetett át.

Horváth Ildikó: nincs felemelőbb gesztus a véradásnál

Nincs nemesebb, felemelőbb és nagyobb segítséget jelentő gesztus a véradásnál – mondta az egészségügyi államtitkár a rendezvényen. Hozzátette: a véradó "kicsit az életét is odaadja", ismeretlen embertársára áldozza idejét, figyelmét. Komoly munka árán lehet elérni, hogy a fiatalok is megértsék, megtanulják, milyen felemelő a véradáson keresztül is segíteni. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, milyen nagy szociális örökség a véradás, milyen fontos összetartó ereje a közösségnek.

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy a véradók napján azokat ünnepeljük, akik úgy döntenek, önként részt vesznek mások segítésében, és azokat is, akik szervezik ezeket a véradásokat. Azt mondta, sokan nem gondolnak arra, hogy nem csak akut helyzetekben fontos a vér, de például a daganatos betegek kezelésében, így a gyermekkori akut leukémia kezelésében is. A vöröskereszt elnöke hozzátette: ő is vércserének köszönheti életét, ezt személyesen is köszöni a véradóknak és a szervezőknek.

Fábián Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a véradás nagyszerűsége az önzetlenségben és szolidaritásban rejlik. A véradás az együttérzés egyik legszebb megnyilvánulása, aki a vérét adja, saját magát adja, köszönetet és hálát nem várva. Elmondta azt is, ahhoz, hogy Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer egység vérre van szükség, ehhez évente mintegy félmillió önkéntes véradó segítségét várják. A helyettes államtitkár kiemelte: a vért nem lehet mesterségesen előállítani, ezért van szükség a véradók önzetlenségére.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink