2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Elérte a kongói nagyvárost az ebola

Megjelent az ebola a kongói Goma városában, ahol vasárnap egy embernél már kimutatták a betegséget, közölte az MTI nyomán az InfoStart.

A vírus először jelent meg ebben a – Ruanda határán, a Kongói Demokratikus Köztársaság Észak-Kivu tartományában fekvő – városban azóta, hogy tavaly augusztus elején a járvány ismét felütötte a fejét az afrikai országban. A megbetegedett férfi vasárnap reggel érkezett tizennyolc másik utassal egy autóbusszal az ugyanebben a tartományban lévő Butembóból, abból a városból, amelyet a legsúlyosabban érint a kór.

A férfin már hat nappal korábban megjelentek az első tünetek, vasárnap maga jelentkezett Gomában egy kezelő központban, ahol – miután kimutatták a vírust – azonnal értesítették az egészségügyi hatóságokat. A busz többi utasát is sikerült megtalálniuk, őket be is oltották.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tavaly kitört ebolajárványnak eddig már több mint 1600 halálos áldozata van. A kór most először egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait, ahol mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért. A Mai-Mai nevű lázadó milícia fegyveresei például több kezelő központot is megtámadtak Butembóban. Ilyen körülmények között az egészségügyi dolgozók nem jutnak el a lakossághoz, hogy beoltsák őket. Ahová mégis eljutnak, ott az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy a helyiek eleve bizalmatlanok a nyugati orvosokkal szemben, és elterjedt az a tévhit, hogy az eddig beadott oltások okozzák a betegséget, közli a lap.

(forrás: Infostart, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink