2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Dr. Udvary János kitüntetéséről

Sajtóközleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) dr. Udvary János kitüntetésével kapcsolatban. A szaktárca szerint is elfogadhatatlan az elítélt veszprémi orvos kitüntetése.

A MOK állásfoglalása szerint:

  • Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a Magyar Orvosi Kamara soraiból 6 hónapra kizárt orvos korábbi tettei komoly erkölcsi és etikai aggályokat vetnek fel.
  • A 48 000 magyar orvost képviselő Magyar Orvosi Kamara felhívta a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójának figyelmét arra, hogy egy jogerősen, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében elítélt orvos kitüntetése erősen aggályos és érzékeny téma – mind a társadalom, mind pedig az orvosok szempontjából, és kérte a főigazgató indoklását a témával kapcsolatban.
  • A kórház orvosigazgatójától telefonon kapott, nem hivatalos tájékoztatás alapján, a Magyar Orvosi Kamara megítélése szerint dr. Udvary János kitüntetése nem volt megalapozott és időszerű: a jelen helyzetben az egész orvostársadalom, így a hálapénzes rendszerben mindvégig etikusan viselkedő orvosok megítélésére is károsan hat.
  • A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartja kiemelni, hogy a korábbi felmérései szerint mára a hálapénz csupán az orvosok egy szűk rétegének jelent bevételt, az orvosok kétharmada elutasítja azt. A kamara támogatja, hogy törvényi úton is szabályozva legyen a hálapénz intézménye: a paraszolvencia ugyanis korrupció, amire az orvostársadalom nem kívánja építeni/építheti a jövőjét.
  • A hálapénz intézményének felszámolásához mindenképpen szükség van az egészségügyi rendszerváltásra, hogy a működés átláthatóbbá, tisztábbá váljon, és így növekedhessen a betegek egészségügybe vetett általános bizalma. A Magyar Orvosi Kamara által szakmai alapokon kidolgozott bértábla bevezetése ennek a folyamatnak csupán az első lépése.

*

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma etikai okokból elfogadhatatlannak tartja, hogy a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház orvosigazgatója a Semmelweis-nap alkalmából dicséretben részesítette az intézménynek azt a főorvosát, akit a bíróság üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek,
és akinek a felfüggesztett börtönbüntetése jelenleg is érvényben van. Az EMMI egyetért a kórház főigazgatójával, aki a dicséret visszavonását kezdeményezte, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Sajtóhírek szerint az orvost azért ítélték jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre, mert előre kért pénzt rákos betegektől az életmentő műtétekért.

hirdetés

Könyveink