2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Dr. Fenyvesi Tamás búcsúztatása

2020. július 27-én súlyos betegség okozta szenvedést követően elhunyt Dr. Fenyvesi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának professzora.

Az orvosegyetemet a Szovjetunióban, Kazanyban és Harkovban végezte el. 1963-ban a belgyógyászat szakorvosa, majd 1966 és 1969 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Knoll József akadémikus által vezetett Gyógyszertani Intézetében tevékenykedett ösztöndíjas aspiránsként. 1970-ben egyéves tanulmányúton vett részt a Sir Colin Dollery vezette Department of Clinical Pharmacology (Royal Postgraduate Medical School) Intézetben, Londonban. Számára szinte anyaintézetté vált ez a hely, hiszen számos alkalommal (1971, 1974, 1976, 1982 és 1988) ismét néhány hetet tölthetett ott. 1973-ban védte meg kandidátusi értekezését a béta-blokkolók hatásmechanizmusának tárgykörében. 1980-ban kardiológusi szakvizsgát tett, illetve 2001-ben hypertonológus licencet nyert el. Az Európai Kardiológus Társaság tagja és számos hazai tudományos társaság aktív tagja volt (Magyar Kardiológusok Társasága, Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság, Magyar Belgyógyász Társaság, Magyar Élettani Társaság). Tudományos munkásságának központi témái a béta receptor blokkolók hatástani vizsgálata, illetve a dohányzás, mint az egyik legjelentősebb atherosclerotikus rizikótényező.

A dohányzás elleni küzdelem egyik szakmai élharcosa volt, írja az egyetem honlapján a többi közt Karádi István professzor.

 

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink