2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Digitális sportorvosi rendszer segíti a tokiói olimpia versenyzőit

A GE Healthcare magyar szoftvermérnökei által fejlesztett digitális sportorvosi rendszer segíti Tokió 2020 versenyzőit.

A Tokiói Nyári Olimpiai Játékok 2020 során a GE Sportorvosi Management Rendszere („Athlete Management Solution” (AMS) – monitorozza és kezeli a sportolók egészségügyi adatait. A papír alapú jelentéseket kiváltva többféle információt gyűjt össze és tesz könnyen elérhetővé egy helyen és egy felületen. Többek között kezeli a sportolók sérüléseinek és betegségeinek adatait, beleértve a sportolók vizsgálati eredményeit és diagnózisát, a képalkotó vizsgálatok (röntgen, MRI, stb.) eredményét, és más edzéssel kapcsolatos információkat is. Ezen jellemzők és adatok alapján a Tokiói Nyári Olimpiai Játékok 2020 egészségügyi személyzete átfogó képet kaphat a sportolók egészségi állapotáról, és gyors döntéseket hozhat egy szükséges beavatkozásról vagy a kezelés módjáról.

„Az egészségügyi adatok és adatelemzések felbecsülhetetlen értékűek, segíthetnek csökkenteni a sérülések valószínűségét, és javítani tudják a betegellátást az Olimpiai Játékok alatt. A NOB 2016 óta működik együtt a GE Healthcare-rel a Sportorvosi Management Rendszer (AMS) fejlesztésében: ez egy digitális, kulcsrakész megoldás, amelyet a Játékok során használnak. A Tokiói Nyári Olimpiai Játékok 2020 valamennyi orvosi létesítménye, valamint az összes résztvevő nemzeti NOB használja az AMS-t mindennapi gyakorlatában a betegek vizsgálatához, a sportolók ellátáshoz, valamint a sérülések és a betegségek jelentéséhez. Mindezek az egészségügyi adatok támogatják azon erőfeszítéseinket, hogy segítsük az egészségügyi szakembereket a kezelések személyre szabásában, a megelőző intézkedések kidolgozásában és végrehajtásában, valamint a sportolók számára biztonságos versenykörülmények létrehozásában a játékokon” – mondta dr. Richard Budgett, a NOB orvosi és tudományos igazgatója.

Még több orvosi adat, még nagyobb biztonság

A GE Healthcare alkalmazását elsőként a dél-koreai Phjongcshangban megrendezett Téli Olimpiai Játékokon használták, valamint 2020 januárjában a Lausanne-i Ifjúsági Téli Olimpiai Játékokon is igénybe vették.

„Az AMS a Tokióban végzett mintegy 200 ezer sportorvosi vizsgálatból származó információra építve különféle adatokat bocsát rendelkezésre egyetlen alkalmazásban, amely lehetővé teszi az olimpiai játékok átfogó, valós idejű elemzését, valamint az orvosok számára a sérülések és betegségek gyors és hatékony kezelését. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a tényleges felhasználói számnak megfelelően rugalmasan tudunk reagálni a potenciális megnövekedett adatterhelésre” – emelte ki Ferik Attila, a GE Healthcare szenior szoftverfejlesztési igazgatója. „A felhasználók és a betegek kényelmesen, bármilyen eszközről és bárhonnan elérhetik ezt a biztonságos alkalmazást" – tette hozzá Ferik Attila. Az AMS segítséget nyújt a Tokió 2020 szervezőinek abban, hogy hatékonyan nyújtsanak egészségügyi ellátást, egyben biztosítja az egészségügyi nyilvántartások biztonságos elérését.

Forrás: GE
Forrás: GE

„Az AMS emellett azt is lehetővé teszi az összes részt vevő nemzeti olimpiai bizottság számára, hogy a rendszert a napi sérülésekről és betegségekről szóló jelentéseikhez használják. Mindkét felhasználói csoport tehát ugyanabba a rendszerbe és adatbázisba rögzítheti az adatokat, utat engedve az adatok nagymértékben leegyszerűsített tisztításához és későbbi elemzéséhez” – fejtette ki Torbjorn Soligard, a NOB tudományos vezetője.

10 nyelv, anyanyelvű szaklektorok a többrétűbb felhasználásért

„Figyelembe véve az Olimpiai Játékok összetettségét, az AMS rendszere hatalmas támogatást jelent a szervezőknek és a gyakorló orvosoknak abban, hogy a lehető legmagasabb szinten tudjanak ellátást nyújtani a sportolóknak akár a poliklinikán, akár bármely versenyhelyszínen Tokiói Nyári Olimpiai Játékok 2020 alatt. A rendszer jelenleg 10 különböző nyelven érhető el, és különösen nagyra értékeljük a több lépcsőben validált, rendkívül jó japán fordítást. Az orvosok között sok a japán, és ez nagyon nagy segítség a multinacionális csapatokkal való együttműködésben” – mondta Koichi Kii, a TOCOG Orvosi Rendszerek igazgatója.

A Sportorvosi Management Rendszerben használt kifejezéseket és adatokat anyanyelvi lektorok szerkesztették és validálták. A digitális rendszerben további információk is elérhetők, például gyógyszerek leírása a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által tiltott gyógyszerek megjelölésével.

A magyar IT szakemberek által fejlesztett AMS tükrözi a GE Healthcare elkötelezettségét a testre szabott egészségügy fejlesztése iránt, a betegellátás holisztikus megközelítésével, amely magában foglalja az orvosi diagnosztikát, a kezelést és a monitorozást is. Ezáltal a megfelelő időben, a megfelelő döntések és intézkedések születhetnek meg minden egyes beteg számára. Az alkalmazás figyelembe veszi az eltéréseket a sportoló kórtörténetében, edzés-környezetében és sportágában.

(forrás: GE Healthcare)
hirdetés

Könyveink