2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az otthonszülés nem tabu 2.

Nemzetközi körkép, amely az otthonszülés olasz, osztrák, cseh, szlovák és román szabályozását, feltételrendszerét mutatja be.

Olaszország

Egykor Szicília járt élen az otthonszülésben, ma Olaszországban itt választja a legkevesebb nő (0,04 százalék) a kórház helyetti alternatívát. Az északi Reggio Emilia régióban bizonyul a legmagasabbnak (0,85) az otthonszülések aránya - szólnak az Istat olasz statisztikai hivatal adatai. 

Az olasz nők szabadon választhatnak, kórházban vagy otthon kívánnak-e szülni. Választásukat azonban gyakorlati és anyagi korlátok befolyásolják. A kórházi szülész-nőgyógyászok szövetségének (Aogoi) hivatalos álláspontja az, hogy az anyákat le kell beszélni az otthonszülésről. Ha az anya mégis ezt választja, egész Itáliában egyedül a torinói Sant'Anna kórházban kap házhoz menő szülészi segítséget, máshol magánegyesületekhez kell fordulnia.

Az évi ezerötszázat sem éri el az otthonszülések száma - állítják az 1981-ben alapított Nascere a casa (Otthon születni) nevű, országos kulturális egyesületként működő szülésznői szervezet statisztikái. Az anya és a gyermek megfelelő egészségi állapotán túl a szülésznők feltételként szabják, hogy a legközelebbi kórház maximum 40 percnyi útra legyen. Az egyesület adatai azt mutatják, az otthoni szülést az első gyermekét váró, egyetemet végzett, középosztálybeli nők választják.

A két szülésznővel lefolytatott otthonszülés ára kétezer euró körül mozog. A komplikációk nélküli kórházi szülés az olasz egészségügynek újszülöttenként 1.490 eurójába kerül.

Az olasz egészségügyi költségtérítést tartományi törvények szabályozzák. Jelenleg Piemonte, Emilia Romagna, Marche, Toscana, Lazio és Abruzzo régió, valamint Trento és Trieszt megye téríti meg az otthonszülést.

Ezer olasz nőből húsz otthon szeretne szülni, végül ezerből egy gyermek jön világra saját otthonában. Ezzel Olaszország otthonszülésben az utolsó helyen áll Európában, miközben rekordot dönt a császármetszések legmagasabb (38,43 százalék) arányával - írta Otthon szülni című könyvében Elisabetta Malvagna, az Ansa olasz hírügynökség újságírója.

Ausztria

Ismert az otthonszülés intézménye: évente átlagosan 80 ezer csecsemő születik az országban, két százalékuk otthon.

A várandós nők Ausztriában dönthetnek, hogy kórházban, szülőotthonban vagy otthon hozzák-e világra gyermeküket. Az otthonszülésről szóló döntést a kezelőorvossal folytatott megbeszélésnek kell megelőznie. A döntés során figyelembe kell venni a kismama lakhatási körülményeit, családi viszonyait is. Otthonszülés esetén szülésznő vezeti le a szülést, igénybe vétele kötelező. Orvost csak akkor vonnak be, ha problémák lépnek fel.

A szülésznői foglalkozás gyakorlását kötelező kamarai tagsághoz kötik. A kamarába való felvétel előfeltétele többek között a megfelelő szakképzettségről, a büntetlen előéletről és az egészségügyi alkalmasságról szóló igazolás.

Az osztrák szülésznők díjazása az egészségpénztárakon keresztül történik, egységes tarifák szerint. A pénztárakkal szerződésben álló szakember díjazását teljes egészében a betegkassza fizeti, "magán" szülésznő választása esetén a költségek nyolcvan százalékát utólag visszatéríti a pénztár.

Csehország, Szlovákia

Előbbiben szabadabb, kötetlenebb, utóbbiban pedig szigorúbb az otthonszülés szabályozása - állítja Katerina Klícová, a csehországi Szülész-bábák Uniója (UNIPA) szakmai szervezet igazgatója.

"Több tucatnyi magánbába dolgozik Csehországban hivatalos, egészségügyi minisztériumi engedéllyel" - mondta az MTI tudósítójának Klícová csütörtökön.

"Bár hivatalos statisztika az otthonszülésekről nem készül, Csehországban évente több tucatnyi nő szül tervezetten otthon" - jegyezte meg az igazgatónő. Leszögezte: rendkívül fontos, hogy csecsemőhalandóság terén Csehországban az előre megtervezett otthonszülések és a kórházi szülések között nincs eltérés. "Problémák általában akkor vannak, ha előre be nem tervezett, spontán, illetve más ok miatt szülnek az asszonyok a kórházakon kívül" - tette hozzá Klícová.

A szakember szerint a csehországi szülésznők fő feladata felkészíteni a várandós asszonyokat a szülésre, majd azt követően az első hetekben, hónapokban segíteni a gyermekgondozásban. A cseh szabályozás szerint a hivatalosan bejegyzett bábák a kórházi szüléseket is levezethetik, ha páciensük ezt kéri, s a kórház belegyezik.

Klícová azt mondta, hogy a szlovákiai szabályozás hivatalosan nem ismeri el a bábákat, ezért semmiféle kimutatások sincsenek erről a tevékenységről.

Az UNIPA szeretné elérni, hogy a nyugat-európai minták alapján Csehországban is lehetővé váljon a "szülészeti házak" létrehozása, ahol a nők házias környezetben, nyugodt körülmények között és orvosi, szülészi-bábai asszisztencia mellett hozhatnák világra gyermekeiket - fejtette ki Katerina Klícová az MTI-nek.

Románia

Nincs jogi szabályozás az otthonszülésre, és az csak akkor elfogadott, amikor a szülés túl hírtelen indul be, így az anyának már nincs lehetősége eljutni kórházba.

Romániában nagyon ritka az otthonszülés annak ellenére, hogy számos kórház szülészeti osztályán a körülmények nem teljesen megfelelőek. A szakértők tudomása szerint nagyon ritkán fordul elő, hogy az anya otthonában hozza világra kisbabáját, ez általában csak akkor történik meg, amikor a mentő nem ér idejében a helyszínre, és közben a szülés folyamata beindul. Főleg az eldugott falvakban vannak ilyen esetek, de ezek sem tervezettek.

Szakértők nem is javallják az otthonszülést, mivel veszélyekkel jár. A jogi szabályozás mellett a szakmai háttér is hiányzik Romániában, hiszen nincsenek olyan szakemberek, akik vállalják az otthonszülés levezetését. Ezért a korlátozott kényelem ellenére a romániai állapotos anyák elsöprő többsége beutaltatja magát a kórházba szülés idejére.

Az otthonszülés amerikai, francia, belga és holland hátteréről itt olvashat!

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink