2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az egészséges száj világnapja

A Fogorvosok Világszövetsége (FDI) március 20-át az „Egészséges száj világnapjává” nyilvánította, a kampányhoz Magyarország 2013-ban csatlakozott.

A szájüregi betegségek a leggyakoribb krónikus betegségek közé tartoznak. Világviszonylatban a népesség 90%-a szenved valamilyen szájüregi elváltozásban, legyen az fogszuvasodás, fogágybetegség, vagy szájüregi rák. Ugyanakkor tudjuk, hogy ezeknek a betegségeknek többsége megelőzhető. Ma már ismerjük az összefüggéseket a szájüregi és számos általános betegség között. Ezért is határozott úgy a Fogorvosok Világszövetsége (FDI), hogy március 20-át az „Egészséges száj világnapjává” nyilvánítja (World Oral Health Day). 2013-ban indult a nemzetközi kampány, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Napjainkban a fogászat területén tevékenykedő orvosok és más szakemberek egyre több gyereknek/ifjúnak és felnőttnek segítenek az eredendően ép fogazatát megtartani. Egyúttal különböző minőségi szolgáltatásokat (esztétikai helyreállítás, fogszabályozás, fogbeültetés) is nyújtanak, és így támogatják a páciensek egész életre szóló mosolyát, az egyének egészségesebb és hosszabb életének megvalósítását.

Az elért eredmények ellenére a szájbetegségek jelentőségét továbbra sem szabad alábecsülni. Ez a téma, úgy véljük, jelenleg aktuálisabb, mint valaha. Ma már tudjuk, hogy számos szájüregi betegség és a leggyakoribb halálos megbetegedések kockázati tényezői (pl. dohányzás) megegyeznek, éppen ezért közös szemléletet kellene kialakítani az ellenük való küzdelemben.

A fog- és szájbetegségek gyógyítása igen magas költséget jelent mind a családoknak, mind a társadalomnak, a számos életminőségi problémáról nem is beszélve.

Az évente március 20-án világszerte megrendezésre kerülő Egészséges Száj Világnapja remek alkalmat nyújt arra, hogy felhívjuk a figyelmet erre a veszélyre, és ösztönözzük az embereket, közösségeket és a kormányzatokat, döntéshozókat is, hogy tegyenek lépéseket a szájüregi (orális) betegségek megelőzéséért! Ezen a napon és a hozzá csatlakozó időszakban figyelemfelhívó „fogas” akciókat, rendezvényeket szervezhetünk.

Munkánk előterében a szájüreg egészségének egész életen át tartó megőrzése / védelme áll.  A mottó, amit ehhez választottunk: „Életre szóló mosoly”.

Az Egészséges Száj Világnapja fórumot kínál a fogászati ellátó hálózatnak és mindazoknak, akik tehetnek valamit azért, hogy csökkenjen e betegségek globális terhe. Közös munkával lépéseket tehetünk a fogszuvasodás, az íny- és fogágy-betegség, a fogvesztés megelőzéséért, a szájüregi daganatok csökkentéséért, és támogathatjuk az embereket abban, hogy ép fogazattal, boldog mosollyal tovább éljenek.

Március 20.: az „Egészséges száj világnapja” az ”életre szóló mosoly”  ünnepe, s egyben a boldogság nemzetközi napja is.

A nemzetközi nap jó alkalom az ünneplésre, hiszen az egészséges száj és fogak előnyei valóban okot szolgáltatnak erre. Ez a nap jó alkalom az embereknek a mulatságra – egy nap, amely tele van aktivitással, amely kacagásra, éneklésre, mosolyra késztet minket.

Ha egészségesek a fogaink és a szájüregünk, élvezetes dolgokat csinálhatunk: nevetés, puszi adás, evés, rágás, ízlelés, fogkefélés, szájápolás, öblögetés, fütyülés.

A nap célja, hogy mozgósítsuk erőinket a fogak, a fogágy és az egész szájüreg egészségének megőrzésére, és felhívjuk a figyelmet a szájápolás és a megelőzés fontosságára.s

(forrás: Gyermekeink Egészséges Fogaiért Alapítvány)
hirdetés

Könyveink