hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A mozgó fogak jó része menthető

Tévhit, hogy az életkor előrehaladtával törvényszerűen mozogni kezdenek, majd kiesnek a fogaink – mondja dr. Molnár Bálint. A Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának egyetemi adjunktusa szerint többnyire évek, évtizedek alatt kialakuló krónikus fogágybetegség miatt lazulnak ki a fogak.

Sérülés, egyéb betegség nyomán kialakult csonthiány, a fogak éjszakai szorítása vagy csikorgatása következtében is kilazulhatnak a fogaink, mégsem ezek a leggyakoribb okai a fogak mozgásának. Az esetek túlnyomó többségében ugyanis a népbetegségnek számító fogágybetegség áll a háttérben.

Számtalan csontpótló, ínypótló, regeneratív eljárás, rekonstruktív műtét létezik, de sosem ezzel kezdik a kezelést, először ugyanis megfelelő környezetet kell teremteni – mondja dr. Molnár Bálint. Az egyetemi adjunktus szerint első körben csökkenteni kell a baktériumok mennyiségét, és meg kell változtatni azok összetételét a szájban. Ennek érdekében a kezelés első fázisában különböző ultrahangos és kézi eszközökkel eltávolítják a fogkövet az íny alatti tasakokból és az íny feletti részekről, egyúttal instrukciókat is kap a páciens arra vonatkozóan, hogyan tarthatja tisztán a fogait, fogközeit, hogy ne telepedjenek le újra a nyálban keringő baktériumok. Ezt követően várnak két hónapot, ennyi időre van ugyanis szükség az íny letapadásához, amely eredményeként kialakul egy erős, gyulladásmentes szövet, amely képes stabilizálni a fogakat. Súlyos esetekben antibiotikumot is kap a páciens, és az is gyakori, hogy a mozgó fogat tehermentesíteni kell, például a tömések, fogpótlások megfelelő magasságának beállításával. Az enyhébb esetekben már ezek a kisebb, nem műtéti kezelések is elegendőek ahhoz, hogy megszűnjön a vérzés, a mozgathatóság és a fájdalom. Szerencsés esetben létrejön egy szinte teljesen gyógyult, gyulladásmentes állapot, amelyet rendszeres gondozással lehet fenntartani.

Amennyiben ezek a kisebb beavatkozások nem hozzák el a várt eredményt két hónap elteltével, műtétet javasolhat a parodontológus. Ezek a sokszor apró területen, nagyító alatt végzett beavatkozások általában néhány fogat érintenek egyszerre. Finoman feltárják a gyulladt területet, és eltávolítják az addig nem hozzáférhető területeken visszamaradt a baktériumokat. Ha szükséges, különféle csontpótló eljárásokat is alkalmaznak. A műtétek után, ha szépen gyógyul a seb, néhány hónap alatt önmagától stabillá válhat a fog. Átmenetileg a kezelés alatt vagy a műtét után is szóba jöhet az úgynevezett sínezés is. Ez azt jelenti, hogy fém-, vagy üvegszál erősítésű műanyag tömőanyaggal, illetve porcelán leplezésű hidak készítésével a külső szemlélő számára nem látható módon összerögzítik a fogakat, amelyek ezáltal képesek lesznek egymást stabilizálni.

A sikeres beavatkozások után is rendszeres, az állapot súlyosságától függően 3-6 havonta elvégzett – a fogkőeltávolítást is magában foglaló – folyamatos kontrollra lesz szükség ahhoz, hogy a páciens élete végéig meg tudja őrizni fogait.

A teljes cikk

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés