2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Az alvás világnapja Magyarországon

Az alvás nemzetközi világnapja 2019-ben március 15-e volt. Célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, az életminőség szempontjából.

Ezen a napon, mintegy 65 országban, orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák: az álmosság és az alvatlanság egyre inkább népbetegség, megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk. Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március 12-én, a Magyar Alvás Szövetség szervezésében, a World Association of Sleep Medicine és a World Sleep Society partnerségével, a Magyar Tudományos Akadémia adott otthont a rendezvénynek. Az eseményt dr. Horváth Ildikó, egészségügyi államtitkár nyitotta meg.  

A 2019. évi WSD jelmondata: Healthy Sleep, Healthy Aging!/ Aludj jól, élj sokáig! 

A rendezvény alkalmából megjelent a Magyar Alváskönyv, bejelentették az alvásterapeuta képzés elindítását, és átadták a Sleepfriendly Hotel Award 2019. évi elismeréseket.

A magyarországi alvás egészségügy nemzetközileg is elismert szakemberei, a munkájuk összefogására alakult új szakmai-társadalmi szervezet, a Magyar Alvás Szövetség tevékenységével erősíteni kívánják a globális trendet: az emberiség egyre rosszabbul alszik, ennek megváltoztatása közös feladat. A konferenciát megnyitotta dr. Horváth Ildikó, egészségügyi államtitkár, aki hangsúlyozta: „Az egészséges életnek az elégséges ideig tartó és megfelelő minőségű alvás is az egyik alapfeltétele. Erre legalább akkora hangsúlyt érdemes fektetni, mint a rendszeres testmozgásra, az egészséges étkezésre és a nemdohányzás jelentőségére.”

Az alvással foglalkozó tudományok új irányainak a kijelölése, eredményeinek a mielőbbi hasznosítása mindennapi teendőnk: az orvosoknak, a gyógyítóknak, a betegeknek és az egészséges embereknek egyaránt. Támogatunk minden törekvést, amely közelebb hoz bennünket az alapvető élettani folyamatok így a fény, az oxigén, a víz alvásunkra és a mindennapi életünkre gyakorolt hatásainak a megismeréséhez. Az alvás nélkülözhetetlen és összetett élettani folyamat, amely kihat a szervezetünk mindennapi működésére, következményeit a gondolkodásunkban és a munkánkban is érzékeljük, de még a test bőrfelülete is jelzi az alvásunk állapotát. Egyre inkább felismerjük, hogy az alvászavarok, miközben számos problémát okozhatnak, valójában rendszerszintű rendellenességek, amelyek többszörösen hátrányos következményekkel járnak. Felborítják az életritmusunkat, széttördelik a szervezetünk és a lelkünk harmóniáját, kikezdik az egészségünket. Az emberiség egyre kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszik. Nem kivétel ez alól Magyarország sem. A Budapesti Alvásközpont legutóbbi felmérése szerint a felnőtt lakosság közel egyharmadát érintik különböző alvásproblémák, amelyek felismerése,kezelése, gyógyítása nélkülözhetetlen feladat. A Magyar Alvás Szövetség elnöke, G. Németh György, elmondta: „Magyarországon az életmód következményeként egyre kevesebbet és rosszabbul alszunk. Az alvászavarok és alvásbetegségek megelőzése a kívánatos életmód megtartásának alapja, az egészség megőrzésének a záloga. Az alvás létfontosságú, összetett folyamat, amelynek megismerése a komplexitásában rejlik.”

A World Sleep Day alváskonferencián ebből az alkalomból megjelent Magyar Alváskönyv szerzői tartottak előadásokat. Dr. Purebl György (Az alvás pszichológiája), dr. Vida Zsuzsanna (Alvásgyógyászat), dr. Bódizs Róbert (Alvás és álmodás), dr. Varga Imre (Alvásproblémákról holisztikusan), dr. Szalmay Gábor (Alvás és fül-orr-gégészet), dr. Tóth János  (Az alvás ortopédiai szempontjai), Erdélyi-Sípos Alíz (Alvás és táplálkozás), dr. Hermann Gábor (Alvászavarok és fogászat), dr. Szabó Beáta (Fogszorítás és fogcsikorgatás), dr. Sándor Edit (Alvás és melatonin), dr. Mátyás Ferenc (Stressz és álmatlanság), Vada Gergely (A világ alvásipara), dr. Szabó József (Alvásprogram kórházban), dr. Szalay Katalin ( Jó alvással az egészségért). A kötetet szaklektorálta: dr. Purebl György, főszerkesztő: G. Németh György. Kiadó: Galenus.

A rendezvényen bejelentették: alvásterapeuta képzés indul Magyarországon májusban, a Döntéshozók Akadémiája szervezésében, a Magyar Alvás szövetség támogatásával. Az új szakemberek a kívánatos alvási feltételek ismeretében a mindennapi alváskörülmények megfelelő kialakításához, a megfelelő alváslét létrehozásához nyújtanak gyakorlati segítséget, nemcsak az alvásproblémákkal szenvedők számára; közvetlen közreműködőivé válnak az egészségfejlesztés,az egészségügyi/életmód ismeretterjesztő tevékenységeknek. Bartucz Éva, a szakmai programkövetelményt kidolgozó felnőttképzési intézmény igazgatója elmondta:„A sikeres vizsgát tett hallgatók egyben egy új szakma első képviselői lesznek. A képzést követően a jellemző elhelyezkedési területek: egészségügyi szolgáltatók, kutatási és egyetemi munkahelyek, alvásipari termékek, segédeszközök gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek, tanácsadói tevékenységet folytathatnak egészségügyi intézmények, oktatási intézmények, idegenforgalmi szálláshelyek, ápolási otthonok kialakításánál, berendezéseinél, építészek, belsőépítészek, mentálhigiénés, kiemelten alváshigiénés szakmai vonatkozásainak a területein. A program kidolgozói, oktatói a hazai alváskultúra elismert szakemberei: neurológus, szomnológus, kardiológus, ortopédus, tüdőgyógyász, fogász, pszichológus, pszichiáter, táplálkozástudományi és más szakemberek. A szakmai végzettség jellegétől függően a képzés megkezdéséhez szükséges előképzettség: szakirányú felsőfokú végzettség, előírt gyakorlati idő: három év.

A magyarországi alváskultúráért, a hazai alvás egészségügyi képzés kialakításában végzett kiemelkedő tevékenységéért, a Vezetőképző Akadémia ajánlásával, dr. Gyurosovics József r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, címzetes egyetemi docens, Hajdú-Bihar megyei főkapitány és Krauzer Ernő rendőr ezredes a Belügyminisztérium Vezetőkiválasztási, Vezetőképzési és Továbbképzési Főosztály vezetője  kiválósági elismerésben részesült.

A Sleepfriendly Hotel/Alvásbarát Szálloda 2019. évi minősítési díjat Magyarországon a Hilton Budapest és a Mala Garden Siófok kapták az alváskörülmények példamutató kialakításáért és a vezetőik minőségi alvás iránti elkötelezett tevékenységéért. A díjakat átadták. dr. Kiss-Róbert Richard, a Sleepfriendly Hotel program nemzetközi igazgatója, Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója, Sárvári-Deák Zsófia, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára, és a Magyar Alvásszövetség vezetői.

A Pharma Nord által az alvásminőség javítására olyan vény nélkül kapható gyógyszer is segítségünkre lehet, mint a Bio-Melatonin 3mg. A melatonin egy természetes módszer az elalvás megkönnyítésére, ami normális esetben egy tabletta bevétele esetén a lefekvés előtt csökkenti az elalváshoz szükséges időt. Természetesen és teljességgel biztonságosan támogatja a megfelelő alvást az éjszaka során. A Bio-melatonin 3mg olyanok számára is előnyös lehet, akik sokat utaznak időzónákon keresztül, ugyanis a melatonin szerepet játszik a jet-lag érzésének enyhítésében is, amelyet a szervezet 24 órás ritmusának zavarai okoznak a tengerentúli repülőutak során. A Pharma Nord Bio-Melatonin vény nélkül kapható gyógyszerkészítménye 3 mg tiszta melatonint tartalmaz, amely elérhető 30 és 60 tablettás kiszerelésben is.
hirdetés

Könyveink