hirdetés
hirdetés
2020. április. 05., vasárnap - Vince.
hirdetés

Adóval támadnák a cigarettát és az üdítőket

Románia is megemelné a cukros üdítőitalok adóját, emellett a dohánytermékek jövedéki adójának emelését is fontolgatják, írja a Magyar Nemzet.

hirdetés

Megemelné a román kormány szep­tembertől a cukros üdítőitalok jövedéki adóját. Az egészségügyi minisztérium azzal indokolja a gyártót sújtó adóemelést, hogy ezzel csökkenteni lehet az egészségre káros italok fogyasztását. Ha életbe lép a tervezett intézkedés, négy hónap alatt – azaz szeptembertől az év végéig – 320 millió lej (mintegy 25 milliárd forint) bevételre számíthat a kormány, mivel Romániában az egy főre jutó évenkénti üdítőital-fogyasztás nyolcvan liter.

Bukaresti sajtóértesülések szerint a Viorica Dancila vezette kabinet a dohányipari termékek jövedéki adóját is emelné. A cigarettagyártó JTI Románia a hírek megjelenése után levélben fordult a pénzügyminiszté­riumhoz az európai szabályozások betartását sürgetve. A cég többek között azzal érvelt, hogy a dohányipari termékek jövedéki adójának előre hozott emelése levegőbe röpíti a fiskális kiszámíthatóságot és az üzleti terveket. Az adópolitikai módosításoktól remélt extra bevételeken kívül a kormány spórolni is akar, ennek jegyében lefaragni készül az állami apparátust: felére csökkenti az államtitkárok számát, s ötven százalékkal a rendszerben maradó államtitkárok kabinetjét – írta a Magyar Nemzet szerint hivatalos forrásokra hivatkozva a Krónika című napilap.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink