2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A jövő héttől csak negatív teszttel szabad beutazni Angliába

A jövő héttől csak azok utazhatnak be külföldről Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésen vesznek részt és a teszt eredménye negatív, közölte pénteken a brit közlekedési minisztérium.

A tájékoztatás szerint az intézkedés a 11 évesnél fiatalabb gyerekek, valamint az árufuvarozásban dolgozók és a közlekedési vállalatok járműveinek személyzete kivételével mindenkire vonatkozik, így azokra is, akik a brit kormány által az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országokból érkeznek.

Azokat, akik az e kötelezettség alól nem mentesített országokból, köztük Magyarországról utaznak Angliába, a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos angliai karantén alól. A karanténmentesített országok tavaly nyáron összeállított listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptemberben lekerült erről a listáról, és azóta a Magyarországról érkezőknek is tíz napot, illetve ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét elkülönítésben kell tölteniük.

A brit közlekedési minisztérium pénteki tájékoztatása szerint az Angliába utazóknak indulásuk előtt kell elvégeztetniük a koronavírus-szűrést, és 72 óránál nem régebbi negatív leletet kell felmutatniuk az őket szállító közlekedési vállalatoknak. Az intézkedés a repülőgéppel, hajóval vagy vonattal Angliába érkezőkre vonatkozik, és a közlekedési cégek szükség esetén megtiltják a beszállást. A brit határőrizeti hatóságok is ellenőrzik, hogy a beutazóknak van-e negatív koronavírus-leletük, és a szabálysértőkre 500 font (198 ezer forint) helyszíni bírság róható ki. A brit kormány az eddigi 100 fontról ugyancsak 500 fontra emelte fel a bírság összegét arra az esetre, ha a beutazók indulásuk előtt nem töltik ki az angliai tartózkodási helyszínüket rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form). Az utasok ezen az űrlapon jelentik be a brit hatóságoknak, hogy érkezésük után hol töltik az elkülönítés idejét és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

A brit közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint továbbra is van lehetőség arra, hogy a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból Angliába utazók lerövidítsék a karanténidőszakot, ha az indulásuk utáni ötödik napon újabb koronavírus-szűrést végeztetnek, és ennek eredménye is negatív. Ezt a lehetőséget decemberben vezette be a brit kormány, de ilyen célból csak fizetős magánszolgáltatóknál lehet tesztet végeztetni, a brit állami egészségügyi hálózat (NHS) intézményeiben nem.

Johnson: a jövő héttől napi több százezer oltás beadására lesz kapacitás

A jövő héttől naponta több százezren kaphatják meg a koronavírus elleni oltást az Egyesült Királyságban, mondta Boris Johnson brit miniszterelnök. A Downing Streeten tartott sajtóértekezletén Johnson elmondta: e hét végére ezernél több körzeti orvosi rendelőben, 223 kórházban, hét hatalmas oltóközpontban és kétszáz gyógyszertárban lesz lehetőség a vakcinák beadására. A brit kormány folyamatosan egyre több gyógyszertárat kíván bevonni az oltási kampányba az egészségügyi ellátó szolgálat intézményeinek tehermentesítésére.

A miniszterelnök által említett hét hatalmas oltási központ Londonban, Newcastle-ban, Manchesterben, Birminghamben, Bristolban, Epsomban és Stevenage-ben nyílik. E központok többsége sport- és konferencialétesítmény, amelyek egyszerre több tízezer oltásra jelentkezőt fogadhatnak. Közöttük van a világhírű Epsom Downs lóversenypálya is.

Johnson a csütörtöki sajtóértekezleten elmondta: ezeknek az oltási központoknak a kialakítása lehetővé teszi, hogy január 15-től naponta több százezren megkaphassák a vakcinát. A kormány célja az, hogy az Egyesült Királyságban mindenki tíz mérföldes (16 kilométeres) körzeten belül hozzájuthasson az oltáshoz. Boris Jonnson megerősítette: a célkitűzésük az, hogy február 15-ig a kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) által megjelölt leginkább veszélyeztetett négy lakossági csoport minden tagja megkaphassa oltást. Ez azt jelenti, hogy Angliában 12 millióan, a 68 millió lakosú Egyesült Királyság egészében 16 millióan nem egészen másfél hónapon belül megkapják a koronavírus elleni vakcinát.

A JCVI 25 oldalas útmutatása szerint a lista élén az idősotthonok lakói és gondozói mellett a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók állnak, majd időrendi sorendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek.

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak nemrégiben elmondta: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják a koronavírus elleni oltást, a halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető. Csütörtöki sajtóértekezletén Boris Johnson elmondta: a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta országosan már csaknem másfél millióan részesültek a koronavírus elleni vakcina első dózisában - többen, mint az EU-tagországokban együttvéve -, és náluk két-három héten belül igen jelentős mértékű immunitás alakul ki.

Sir Simon Stevens, a brit országos egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának vezérigazgatója a csütörtök esti sajtótájékoztatón ehhez hozzátette: országszerte már több mint 80 ezren kaptak kiképzést az oltások beadására. Elmondta: az Egyesült Királyságban négyszer annyi embert oltottak be a koronavírus ellen, mint Németországban, és 300-szor annyit, mint Franciaországban.

Boris Johnson miniszterelnök a Downing Street-i sajtóértekezleten közölte: a nagy-britanniai tudományos kutatási tevékenység eredményeként két új életmentő gyógyszer jutott túl a klinikai próbákon. A vizsgálatok szerint a Tocilizumab és a Sarilumab nevű készítmények a válságos állapotban lévő koronavírus-betegek körében negyedével csökkentik a halálozási kockázatot és akár tíz nappal is lerövidíthetik azt az időt, ameddig a súlyos betegek intenzív ellátásra szorulnak. A brit kormányfő elmondta: a két gyógyszer azonnali hatállyal hozzáférhetővé válik az NHS intézményeiben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés