hirdetés
hirdetés
2020. november. 23., hétfő - Kelemen, Klementina.
hirdetés

A cseh orvosok példáját követnék szlovákiai kollégáik

A cseheknek már sikerült, mi is bérharcot kezdünk! – közölte Michal Polician, a szlovákiai orvosok szakszervezetének (LOZ) elnöke. A Népszabadság beszámolója.

– Decemberben legalább négyezer cseh orvos adta be a felmondását egyszerre, és csak akkor vonták vissza, amikor a miniszter márciusban bejelentette, hogy mégis talált kétmillió koronát béremelésekre – folytatta elszántan. Így aztán idén az ottani átlagbér másfélszeresét, két év múlva pedig már a háromszorosát kapják majd. – Szeretnénk követni a példájukat, e hónap végéig tanácskozunk a tagsággal, s aztán valószínűleg válaszút elé állítjuk a tárcát és a kormányt: vagy lesz belátható időn belül béremelés az egészségügyben, vagy tömeges felmondás következik, és külföldre távozunk – fenyegetőzött Polician.

Bejelentését az érintettek felemásan fogadták. Horváth Zoltán, a duna szerdahelyi megyei többségi tulajdonú kórház igazgatója kételkedik. – A szlovákiai orvostársadalom távolról sem képes úgy össze fogni, mint a cseh. Pedig hozzájuk képest mi sokkal kevesebbet, ügyeletekkel együtt legfeljebb bruttó ezerkétszáz eurót keresünk. Egy kezdő orvos ennek alig több mint a felét kapja, vagyis a hétszázhatvanhét eurós szlovákiai átlagbérnél rendszerint kevesebbet. Az olyan regionális kórházban, mint a miénk, ritkán van fizetésemelés. Az adósságok pedig szinte mindenhol nőnek. Helyzetünket leginkább azzal jellemezném, hogy nemrég jótékonykodásból kaptunk lecserélt svájci kórházi ágyakat, amelyek most nálunk a legkorszerűbbek – mondta.

Poprádi kollégája, Magdaléna Jambrichová kardiológus sem derűlátó. – Akciónkat nem támogatná a közvélemény. Már a rendelőmben is hallottam olyan hangokat, hogy mit ugrálnak az orvosok, hiszen a legtöbb beteg nem kevés pénzt csúsztat nekik. Csakhogy én tisztességes bérből és nem paraszolvenciából szeretnék megélni – szögezi le. Lubomír Marko, a besztercebányai egyetemi kórház sebészeti osztályának főorvosa szerint az áldatlan állapotok sokáig nem tarthatóak. – Saját példámat említem. A minap kaptam ajánlatot az egyik cseh kórháztól. A jelenlegi bérem háromszorosát ígérték és sok minden mással is kecsegtettek. De maradok, mert lokálpatrióta vagyok. Csak nem tudom, meddig – sóhajtja. Iveta Radicová kormányfő értetlenül fogadta az orvosok szándékát.

– Idén tíz százalékkal csökkentettük a köztisztviselők bérét, mindenhol meghúzzuk azt a bizonyos nadrágszíjat. Különben is elsőként a nővérek bérét kell emelnünk, hiszen ők legfeljebb nyolcszáz eurót visznek haza az ügyeleti pénzekkel és más juttatásokkal együtt – nyilatkozta. A legjobbkor, tehetjük hozzá, mert a nővérek az ország keleti végéből induló különvonattal készülnek tüntetni a pozsonyi parlament előtt. Legalább négyeurós órabért követelnek, létszámemelést, és azt is, hogy ne hatvankét éves korukban, hanem négy esztendővel hamarabb vonulhassanak nyugdíjba.

A fentiekhez hasonló kezdeményezés indult Magyarországon is: Papp Magor már a cseh orvosok akciója idején jelezte, hasonló ultimátumra számíthat a magyar kormány is, ha nem hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek az egészségügy és a rezidensek helyzetén javítanak. A napokban a Magyar Nemzet és ma a Világgazdaság is azt írta, magyar orvosok is letétbe helyezték felmondásukat, december 31-ig adva határidőt a hazai egészségügyi vezetésnek.

A Népszabadság teljes cikke itt olvasható.

(forrás: Népszabadság , MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink