2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

"A magyar egészségügy képes világszínvonalú teljesítményre"

A magyar egészségügy képes világszínvonalú teljesítményre, amit az is bizonyít, hogy évről évre növekszik azok száma, akik életmentő új szervhez jutnak, mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap, a kelet-közép-európai és Kína egészségügyi miniszterei budapesti találkozójának gálavacsoráján.

A házelnök a Várkert Bazárban rendezett esemény megnyitóján hangsúlyozta, hasonlóképp kiemelkedő Magyarország teljesítménye az orvosképzésben, a gyógyszergyártásban, a járványügyi ellátásban, vagy a természeti kincsként kezelt gyógyvizeink használatában.

Kína és Közép-Kelet Európa változatlanul hisznek az értékteremtő munka és a közösségek becsületében és ez a közös értékrend megerősítette a felismerést: kölcsönös érdeket jelent az egymás irányába történő nyitás. A kormánypárti politikus példaként említette erre, hogy Kína és Közép-Kelet-Európa közösen akarja újjáépíteni az emberiség egyik legnagyobb civilizációs vívmányát, a selyemutat.

Kövér László hangsúlyozta, a párbeszédhez, egymás kölcsönös megértéséhez nagy segítséget jelent a keleti és a nyugati orvoslás évezredes tapasztalatának közelítése is. Ehhez pedig fel kell ismerni, hogy a gyógyítás középpontjában végső soron mindig az ember áll, a technika pedig csak eszköz a gyógyítás folyamatában; az ember és az emberi léttől elválaszthatatlan morális szempontok érvényesülése napjaink és a jövő egészségügyének meghatározó kérdései.

A házelnök kiemelte, Magyarország 2010 óta nagy lépéseket tett az egészségügy területén is. A 2011-ben elfogadott új alaptörvény például a huszonegyedik századi kérdésekre is tekintettel megteremtette az emberi test védelmének kereteit, bioetikai alapjait, mondta. Felidézte továbbá, hogy 2011-től az egészségtelen táplálkozási szokások visszaszorítása érdekében az élelmiszerek egy adott körére népegészségügyi termékadót vezettek be, hogy ezzel is az egészséges élelmiszerek választását ösztönözzék. Magyarországon először 2015-ben végeztek tüdőátültetést, és idén volt 25 éve, hogy az első szívátültetés megtörtént az országban.

Liu Jen-tung, a Kínai Államtanács elnökhelyettese szintén azt emelte ki, hogy Kína és a kelet-közép-európai országok között hagyományos barátság áll fenn, a selyemút ugyanis az ősi időktől összeköti a két térség népeit, ez a kapcsolat ráadásul ragyogó jövő elé néz. Példaként említette, hogy a harmadik alkalommal megrendezett találkozó segít magasabb szintre emelni a Kelet-Közép-Európa és a Kína közötti egészségügyi együttműködését.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink