2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

139 fogorvosjelöltet avattak doktorrá Budapesten

91-en a magyar, 36-an az angol és 12-en a német képzésen szerezték meg az oklevelet a Semmelweis Egyetemen.

A NET dísztermében megrendezett ceremónián ünnepségen dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg az ünnepi Szenátusi ülést. Beszédében kiemelte: a most oklevelüket megkapók nemcsak vizsgáikat és gyakorlataikat teljesítették sikerrel, de egy hazai és közép-európai szinten is vezető orvos- és egészségtudományi intézmény hallgatóihoz híven a koronavírus elleni harcból is kivették részüket. „Példát mutattak mindannyiunk számára – csak ennek segítségével érhettük el, hogy a nehéz hónapok után a járványadatok folyamatosan javulnak, a pandémia legnehezebb időszakát pedig remélhetőleg magunk mögött hagyhattuk. Nemcsak a diplomájukért dolgoztak meg, de a járvány elleni küzdelemben végzett munkájukkal ahhoz is hozzájárultak, hogy azt a mai napon méltó körülmények között vehessék át” – fogalmazott a rektor.

Fotó: Mudra László
Fotó: Mudra László

Dr. Merkely Béla emlékeztette a jelenlévőket: a mostani volt az egyetem 250. tanéve, amely közvetlenül az alapítás 250., jubileumi évfordulóját követte. „Ünneplés helyett a Semmelweis Polgárok ismét a járvány elleni harc frontvonalában találták magukat. Most visszatekintve elmondhatjuk, hogy a Semmelweis Polgárok a kitartó és bátor helytállásukkal méltóvá váltak elődeik örökségéhez” – mutatott rá a rektor, kiemelve az intézmény szerepét a PCR-tesztelésben, a védőoltások beadása és a COVID-betegek ellátása terén, mely feladatokban a hallgatók is aktív segítséget nyújtottak, miközben az oktatás is tovább folytatódott az intézményben. „Az elmúlt hónapok tapasztalatai meghatározzák, milyen fogorvosdoktorok válnak Önökből: a betegeiket szem előtt tartó, felelősségteljes, és elhivatott szakemberek, akik méltóak névadónk, Semmelweis Ignác örökségéhez” – emelte ki dr. Merkely Béla. Külön szót ejtett arról is, hogy a ShanghaiRanking 2021-es rangsorában az egyetem fogorvostudományi képzése bekerült a top 200-ba. Első alkalommal fordult elő, hogy magyar intézmény ebben a diszciplínában a nemzetközi toplisták élmezőnyébe került, mindezt ráadásul szakegyetemként sikerült elérni – hívta fel a figyelmet a rektor.

Ezt követően Borbola Dániel terjesztette elő az avatás iránti kérelmet. A végzős hallgatók három nyelven tették le esküjüket, amelyet követően dr. Merkely Béla rektor, dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes és dr. Gerber Gábor, a FOK dékánja kézfogással fogadták fogorvosdoktorokká a jelölteket. A FOK 139 hallgatója vehette át diplomáját, köztük 91 magyar, 36 angol és 12 német hallgató. 22-en summa cum laude, 113-an cum laude, 4-en pedig rite minősítésű oklevelet kaptak.

A teljes információ

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink