hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 4
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-11-05

A hidroklorotiazid szedése dózistól függően akár 4-7-szerésére is emelheti az ajakrák, illetve a nem festékes bőrrák kockázatát, közölte a PharmaOnline.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-10-11

Nemcsak pigmentfoltok vagy megváltozott anyajegyek esetén kell bőrrákra gyanakodni, vannak ugyanis bőrszínű kinövések formájában jelentkező, hámsejtekből kiinduló daganatok is.

#3
Medical Tribune VIII. évf. 17-18. szám
Medical Online
2010-09-09

Világszerte minden harmadik, az Amerikai Egyesült Államokban minden második rákos daganat bőr eredetű. 

#4
Medical Tribune I. évf.1. szám
Medical Online
2003-01-01
Basalioma, melanoma – vagy spinalioma? Az olasz családorvosok nehezen ismerik fel a tumorgyanús bőrelváltozásokat. A típusos tüneteket ábrázoló fényképeken csak a melanomát tudták biztonsággal azonosítani. Pedig a bőrdaganatok felismerése nemcsak fontos, viszonylag egyszerű is. Egy olaszországi felmérésben 288 háziorvos kapott 7 klinikai esethez kapcsolódó és 4 fényképpel (1-4. ábra) illusztrált, többválasztásos tesztkérdést. A seborrhoeás keratosist 36 százalékuk ismerte fel; 11 százalékuk melanomának, 10 százalékuk vírusos tyúkszemnek, 43 százalékuk pedig pigmentált naevusnak tartotta. A leggyakoribb bőrrákot, a basaliomát a megkérdezetteknek csupán 41 százaléka diagnosztizálta helyesen – ők a megfelelő kezelést, az excisiót javasolták. Az alsó ajak spinaliomáját az orvosok 53 százalékának sikerült megállapítania. A melanoma nem bizonyult nehéz feladatnak: a családorvosok 91 százaléka állította fel a helyes diagnózist. A vizsgálat eredményei szerint a hosszabb ideje praktizáló doktorok, akik már több bőrgyógyászati esetet láttak el, magabiztosabban ismerték fel a bőrrákot. Semmi meglepőt nem tartalmazott tehát a kutatók javaslata: a családorvosok képzésében és továbbképzésében kapjon nagyobb szerepet a vizuális oktatás. A hazai helyzettel kapcsolatban Arnold Csaba professzor, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője nyilatkozott lapunknak. Hazánkban a családorvosi rezidensképzés része egy egyhetes intenzív bőrgyógyászati program, amely szemináriumokból és gyakorlatokból áll. Szerinte a magyar családorvosok bőrgyógyászati diagnosztikai képessége valószínűleg jobb, mint az idézett vizsgálat alanyaié, azonban hazánkban is van igény az ilyen irányú, képanyaggal támogatott folyamatos továbbképzésre.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Sokan jogsértőnek tartják, hogy maszkviselésre kötelezik az állampolgárokat egyes helyzetekben, helyszíneken. Bár ez valóban korlátozza a magánélethez való jogot, mégsem alapjogsértő.

A koronavírus járvány miatt rengeteg cég kényszerült arra, hogy egyik napról a másikra álljon át home office munkavégzésre, ez azonban a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt felkészületlenül érte.