hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2019-04-12

A Medúzavírus azt is demonstrálja, hogy már az „őslevesben” is jelen lévő rokonainak köszönhető a komplex élet, közli az OTSZ Online.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2011-10-14

Egyes baktériumoknál százszor több gént tartalmaznak, kisebb vírusok megfertőzhetik őket – egy új fajuk felfedezése azt is valószínűsíti, hogy eredetileg sejtes élőlények voltak. 

#3
Medical Tribune IV. évf.3. szám
Medical Online
2006-02-01
A perfúzió változik, a megítélés nem Szabad-e gabapentin-kezelés mellett szoptatni, gyakoribb-e gyermekkori epilepsziában a hiperhomociszteinémia, hogyan hat a gyógyszerrezisztens epilepszia kezelésére a ketogén diéta? Az epilepsziával élők napja (február 14.) alkalmából e rég felmerült szakmai kérdésekre az utóbbi hónapokban született válaszokat gyűjtöttük össze. Hagyományos EEG-vel nem lehet az agy mélyebb régióiban, például a hippokampuszban (HIP) lokalizáltan zajló rohamokat észlelni. Ilyen esetekben eddig csak invazív módon, például szubdurális vagy intraparenchimális elektródokkal lehetett információt kapni a temporális lebenyre korlátozódó epilepszia HIP-ben zajló történéseiről. Egy esseni munkacsoport célja egy közvetett diagnosztikai módszer kidolgozása volt (Epilepsia 2005;46:1943–1949). Az agyi véráramlás HIP-ben zajló rohamok miatt bekövetkező változását elemezték speciális kontrasztanyagos MR-rel, a temporális lebenyre korlátozódó fokális epilepsziában és a parietális lebenyt érintő epilepsziában szenvedő betegeknél. Kiderült, hogy rohamok alatt a HIP perfúziója fokozott, míg posztiktálisan az alapértékhez képest 25–40 százalékkal csökkent. Ez szorosan összefügghet a HIPben rohamok alatt zajló, a rohamot követően megszűnő neuronkisülésekkel. A parahippokampális girusz (PHG) esetében a HIPnél észlelt jelenség fordítottját észlelték; itt a roham után nőtt a perfúzió. Ennek oka valószínűleg az, hogy ezen a területen a HIP-ben zajló rohamot követően a metabolizmus fokozott. Más agyterületeken számottevő változást nem tudtak igazolni.A speciális MR-vizsgálat alkalmas lehet a fokális temporális epilepszia nem invazív kimutatására, azonban rutinszerű alkalmazása előtt további méréseket kell végezni.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A koronavírus járvány miatt rengeteg cég kényszerült arra, hogy egyik napról a másikra álljon át home office munkavégzésre, ez azonban a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt felkészületlenül érte.

Segítünk, hogy felajánlása a leginkább rászorulókhoz kerüljön.