hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 5
#1
Medical Online >> Rovatok >> kitekintő
2017-06-08

Az ezredforduló óta terjedő, a laikusok erőforrásait is felhasználó kollaboratív módszerrel vizsgálják Nagy-Britanniában a fertőzéses hasmenés leggyakoribb bakteriális kiváltója, a Campylobacter földrajzi elterjedtségét, írja az Applied and Environmental Microbiology tanulmánya.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2014-04-14

A bélflóra összetételének megváltozása hozzájárul a krónikus bélbetegségek kialakulásához.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2013-07-25

A gyulladásos bélbetegség klinikai képét jelentősen befolyásolják a felülfertőződések, ezáltal megnehezítik mind a diagnosztikát, mind a terápiát. Nagy a jelentősége a korai diagnózisnak  és a megfelelő beavatkozás gyors kiválasztásának. 

#4
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2012-05-03

A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum – idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American.

#5
Medical Tribune III. évf.13. szám
Medical Online
2005-07-01
A baktériumok, vírusok, gombák és egysejtű véglények okozta fertőző betegségek némelyike – köztük a Bibliában is megemlített gonorrhoea – egyidős az emberrel. Mások – mint az AIDS – újabb keletűek. A yersiniózis (a bélfertőzések egy százalékáért felelős Yersinia enterocolitica és Y. pseudotuberculosis) például az utóbbi 20 évben vált ismertté. Még három évtizede sincs, hogy az orvostudomány megismerkedhetett a Legionellával. A baktériumok közül a leggyakoribb kórokozó a szalmonella, amelynek több mint 2000 fajtája ismert. Második helyen az egyre szaporodó Campylobacter jejuni, illetve az általa kiváltott hasmenések állnak. A szalmonella-fertőzések Magyarországon 1985-től egyre gyakoribbá váltak, 1997-től azonban csökkenni látszik a megbetegedések száma. Fokozatosan nő viszont a sporadikus, főleg a magánháztartásokban előforduló Campylobacter okoz-ta fertőzések előfordulása. A strandolókra, fürdőzőkre – a közhiedelemmel ellentétben – nem a vérhas és a szalmonella jelenti a legfőbb veszélyt, hanem a madarak, elsősorban a sirályok és hattyúk ürülékével is terjedő Campylobacter.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.