hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Tapintás a virtuális valóságban

Egy új találmány rendkívül valósághű mesterséges haptikus ingereket ébreszt felhasználójában, adja hírül a GyártásTrend.

Svájci kutatók kifejlesztettek egy hordható, érzékelőkkel megpakolt „műbőrt”, amellyel a virtuális valóságban felbukkanó objektumok is „kitapogathatóvá” válnak. A technológiát a Soft Robotics nevű tudományos folyóiratban leközölt egyik értekezésükben ismertették, írja a GyártásTrend.

Az újonnan létrehozott, mindössze 500 nanométer vastag hártya sokkal kifinomultabban működik a már létező haptikus visszajelző rendszereknél. A bőr szilikonból és egy fajta folyékony-szilárd galliumkeverékből készült elektródákból áll. Az eszközön lágy érzékelők és felfújható aktuátorok gondoskodnak arról, hogy nyomás vagy rezgés formájában realisztikus tapintásérzet keletkezzen a felhasználóban. A prototípus 100 Hz frekvencián valós idejű visszacsatolást kínál és maximum 1 newton erőt tud kifejteni viselőjére. A hártya egyelőre csak ujjra húzva működik.

Fotó: École Polytechnique Fédérale de Lausanne

A tanulmány vezető szerzője, Harshal Sonar így fogalmazott: „Ez az első alkalom, hogy sikerült egy olyan, tökéletesen puha mesterséges bőrt létrehozni, amely érzékelőket és aktuátorokat is tartalmaz. Mindez a zártláncú vezérlést is lehővé teszi, ami azt jelenti, hogy a felhasználó által érezhető vibrációs ingert pontosan és megbízhatóan szabályozni tudjuk. Ez ideális lehet az olyan, hordható technológiát használó alkalmazási területeken, mint például a gyógyászatban a páciensek propriocepciójának tesztelése.”

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!