2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Számítógépes és telefonos vírusok is jönnek a koronavírussal

Nem érdemes a koronavírus ellenszerét vagy megelőzését hirdető e-mailek csatolmányaira vagy linkjeire kattintani, figyelmeztet a hvg.hu.

Az IBM X-Force és a Kaspersky kutatói fedezték fel, hogy hackerek spam e-maileket küldenek felhasználóknak, legitimnek tűnő információnak álcázva a rosszindulatú kártevőt. Az e-mailben az áll, hogy a koronavírus már felütötte a fejét Japánban, és azt kérik a címzettől, hogy nyissa meg a levél mellékletét, ebből ugyanis további információkhoz juthat az arcmaszkokkal és a vírus terjedésével kapcsolatban.  A melléklet megnyitása elindítja az Emotet néven ismert malware rendkívül rosszindulatú formáját, amely értékes személyes információkat – például a bankok bejelentkezési adatait – képes ellopni. A fertőzött eszköz további támadások indítására is felhasználható.

Az IBM kiberbiztonsági kutatói már korábban is megfigyeltek ilyen eseteket, azonban a közelmúltban egy újabb hullámot fedeztek fel, ami egyértelműen a koronavírushoz társítható. Az IBM jelentése elsősorban Japánt említi, de állítólag az Egyesült Államokban is tapasztaltak már hasonlókat. Az IBM-nél arra számítanak, hogy a (közel)jövőben a koronavírus terjedésével párhuzamosan megnő majd az ilyen támadások száma, és más nyelveken is küldözgetnek majd riogató e-maileket a hackerek.

Hasonlókra figyelmeztetett a Proofpoint biztonsági cég, náluk már vagy egy tucat országról tudnak, ahol felbukkantak olyasfajta e-mailek és rosszindulatú programok, amelyek a koronavírus témát vetik be csalinak. Azt is megfigyelték, hogy a támadók URL-eket regisztrálnak, és hamis webhelyeket is létrehoznak, hogy a koronavírussal álcázzák rosszindulatú tevékenységeiket. A G Data szakértőinek figyelmeztetése szerint a kiszemelt áldozatok egy anyanyelvükön megírt levelet kapnak, mely úgy néz ki, mintha a helyi hatóságoktól érkezett volna, és a koronavírus-járvány megelőzésére vonatkozó információkat tartalmaz.

További részletek a hvg.hu-n

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés