hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

CeBIT 2018

A mesterséges intelligencia, valamint az emberekkel együttműködő, humanoid és más robotok egymásra találása fémjelezte a CeBIT 2018-at. A GyártásTrend beszámolója.

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) ARMAR-6 humanoid kobotja, azaz emberekkel közvetlenül együttműködő robotja akár egy személyben is a múlt héten Hannoverben megrendezett CeBIT 2018 poszterfiúja vagy -lánya lehetne. Az ARMAR-6 ugyanis külön programozás nélkül, pusztán emberi kollégáit figyelve – a gépi látás és tanulás, a szóbeli utasítások értelmezése és mesterséges intelligencia révén – képes elsajátítani a különböző szerszámok használatát, és segíteni munkatársait a feladatok ellátásában. Az öt kamerával és lézeres érzékelőkkel felszerelt, tanulékony robot jól eligazodik a munkahelyi környezetben. Bár kinyújtott karral is könnyedén felemel 10 kilogrammot, a végtagjaiba épített nyomatékszenzoroknak – és a róluk érkező adatokon végzett, valós idejű számításoknak – köszönhetően erejét olyan körültekintően használja, hogy nem veszélyezteti a mellette dolgozó emberek testi épségét.

A KIT ARMAR-6 humanoid robotja ellesi kollégáitól a fogásokat
A KIT ARMAR-6 humanoid robotja ellesi kollégáitól a fogásokat

Robotok és emberek hatékony és megbízható együttműködését állította reflektrofénybe Ipar 4.0 témájú standján a mesterséges intelligencia német kutatóközpontja, a Deutsche Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz (DFKI) is. Ugyancsak ott volt Hannoverben a SoftBank humanoid robotja, Pepper, amely nemcsak válaszolni tud az emberek kérdéseire, hanem felismeri érzelmi állapotukat, hangulatukat is, és annak megfelelően reagál. Josie Pepper néven ez a robot képességeit a müncheni repülőtéren is kamatoztatja, ahol február óta segíti az utasok tájékozódását.

Marc Raibert, a Boston Dynamics vezérigazgatójának előadása pedig a CeBIT egyik fénypontja volt. Az elképesztően életszerűen mozgó robotjairól ismert vállalat szintén a SoftBankhoz tartozik, miután a Google anyacége, az Alphabet tavaly eladta. Első emberéhez a SpotMini robotkutya csatlakozott a pódiumon, amely a hátára szerelhető karral alighanem jól helytáll majd a különböző, lakossági és vállalati alkalmazásokban – a YouTube-on látható videók egyikében például ügyesen nyit ki magának egy ajtót a kilincs rendeltetésszerű használatával. Raibert elmondta, hogy a SpotMini tömeggyártása jövőre indulhat, de a robotkutya mintegy platformként fog megjelenni, amelyre a konkrét alkalmazásokat partnercégek fejlesztik majd ki.

Az öntanuló, intelligens robotok persze sokféle formában megjelenhetnek, mivel agyuk a felhőben, távoli adatközpontokban működik, végtagra pedig nincs feltétlenül szükségük. Ilyen kognitív megoldás az IBM Watson Assistant digitális asszisztense is, amely még ebben a hónapban – miután CIMON néven egy medicinlabda formájú és méretű eszközben testet ölt –, Alexander Gerst német űrhajós társaságában a nemzetközi űrállomásra repül. A német űrkutatási központ megbízásából az Airbus által fejlesztett eszköz jól hangzó neve valójában betűszó, amelynek feloldását (Crew Interactive Mobile Companion) úgy fordíthatnánk, hogy legénységi interaktív mobil társ. A súlytalanságban lebegő labda – amelyet gravitációs körülmények között a CeBIT közönsége is láthatott az IBM standján – lényegében gépi látással kiegészített, beszédalapú kezelőfelületet ad a természetes nyelven kommunikáló Watson mesterséges intelligenciához, és egy-egy kristályokkal végzett, illetve egészségügyi kísérlet lebonyolítása mellett a Rubik kocka kirakásában is segíteni fogja az űrhajósokat.

A Boston Dynamics jövőre megkezdheti SpotMini robotkutyájának tömeggyártását
A Boston Dynamics jövőre megkezdheti SpotMini robotkutyájának tömeggyártását

A dolgok internetére épülő alkalmazásokhoz szükséges, nagy adattömegek valós idejű átviteléhez kifejlesztett 5G mobil hálózati kommunikációs technológia szintén lépten-nyomon szóba került a CeBIT-en. A Vodafone például azt demózta, hogy az 5G hálózatra csatlakozó robotok miként tudnak tanulni egymástól még akkor is, ha fizikailag több száz kilométerre helyezkednek el egymástól. De a technológia megjelent a szenzoraikról adatokat küldő és ezzel a hibákat előrejelző, prediktív karbantartást segítő tehergépkocsi abroncsokban is, a Software AG pedig olyan IoT alkalmazásokat mutatott be, amelyek érzékelőkkel behálózott kukákkal és lámpaoszlopokkal segítik a szemétszállítás és a karbantartás folyamatainak optimalizálását.

Idén több mint 2800 vállalat állított ki és 600-nál több előadó lépett pódiumra a CeBIT-en, amely 120 ezer látogatót vonzott. A digitális technológiák lakosság felé is nyitó, üzleti fesztiválját 2019-ben június 24-28. között rendezik meg Hannoverben.

A teljes cikk

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!