hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Okos pizsama őrzi a beteget

A ruhadarab súlyos tehertől szabadítja meg az orvosokat a demenciában szenvedő páciensek felügyeletével, írja a GyártásTrend.

A japán cég bemutatta a kórházi – és különösen a demenciában szenvedő – páciensek számára kifejlesztett okos pizsamáit, számol be a GyártásTrend. Úgy gondolják, ahelyett, hogy kórterembe kényszerítenék vagy folyamatos orvosi megfigyelés alatt tartanák a betegeket, sokkal ésszerűbb lenne értelmes ruhába „bújtatni” őket.

A fejlesztők a pizsamafelsőbe és a nadrágba az elhelyezkedésük szerint specifikus szövetszenzorokat öltöttek. A csípő és lábak mentén futó áramkörök a mozgás érzékelésére szolgálnak, és így a segítségükkel a szakemberek tudják, hogy mikor mozog a beteg. A felsőbe ágyazott technológia olyan életjeleket figyel, mint például a légzés, és szükség esetén egy portpárt a szegycsonton is el lehet helyezni, hogy aztán egy EKG-hoz csatlakoztassák őket. Maguk a szövetszenzorok tekinthetők az egyik legérdekesebb újításnak, amelyek nem igényelnek gélt vagy folyadékot, hogy a vezetőképességük megőrzése céljából a bőrhöz tapadjanak. Még ennél is fontosabb, hogy (a cég állítása szerint) a ruha több mint 100 alkalommal kimosható minőségromlás nélkül, és így ugyanannyira ellenálló, mint a hagyományos öltözetek. A mellkas környékén egy műanyag lemezben található meg az akkumulátor, de a korongban ott lapul egy Bluetooth LE egység, egy gyorsulásmérő és giroszkóp is.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!