hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A soproni MedWorkS kiterjesztésről

Mindenkinek jó, ha ugyanazt látják a képernyőn

Egyszerűbb a vizsgálatkérés, a hozzáférés a betegek dokumentációjához, könnyíti a gyógyszerrendelést, a raktárkészletek nyilvántartását és segít a finanszírozási veszteségek elkerülésében. Csupán néhány szempont, amely miatt érdemes volt a Soproni Gyógyközpont minden telephelyét informatikailag is összekötni és kiterjeszteni a korábban a központban működő rendszereket.

Elsősorban az intézményben dolgozók és a menedzsment életét könnyíti meg, de a betegek szempontjából sem jelentéktelen az az uniós forrásból megvalósult fejlesztés, amelynek segítségével a Soproni Gyógyközpontban működő informatikai rendszereket kiterjesztették a többi telephelyre is. Az élesben szeptember elsejétől működő és a TIOP 2.2.6 projekt segítségével kialakított rendszer előnyei máris érzékelhetőek – mondta el a MedicalOnline érdeklődésére Mattiassich Norbert, a Soproni Gyógyközpont kontrolling, informatikai és finanszírozási osztályvezetője.

A Soproni Gyógyközpont jelenleg három telephelyen működik: az Erzsébet Oktató Kórház a soproni Győri úton, a Rehabilitációs Intézet a Várisi úton, míg a Balfi Gyógyfürdőkórházat Sopron-Balf Fürdő sorában találják a betegek. Korábban komoly gondot okozott, hogy az intézményben kezelt betegek adataihoz a kezelést végzők csak azon a telephelyen jutottak hozzá, ahol a beteget éppen ellátták. Ha viszont a rehabilitációs intézményből vagy a gyógyfürdőkórházból valamilyen vizsgálatra kellett küldeni a pácienst, akkor papír alapú beutalóra volt szükség, és az oktatókórház orvosai csak abban az esetben látták a beteg kórelőzményeit, ha ő magával vitte korábbi leleteit.

Maga a vizsgálat- vagy laborkérés is egyszerűbb, mert bármely telephelyen jelzik az igényt, azt azonnal és mindenütt látják a kollégák, ráadásul a leleteket, diagnosztikai eredményeket is őrzi a rendszer. Az intézmény szempontjából fontos, hogy az összeköttetés segítségével már elkerülhetők az olyan kódolási hibák, amelyek esetleg finanszírozási veszteséget okoznának a gyógyközpontnak. Korábban ugyanis előfordulhatott az informatikai rendszer szeparáltsága miatt, hogy a szanatóriumban fekvő beteget az oktatókórházban található radiológiára küldték vizsgáltra és az ellátását úgy kódolták, mintha a beteg külső intézményből érkezett volna (1 térítési kategória) holott mivel integrálódott a két intézmény, fekvőbetegként (6 térítési kategória) kellett volna kódolni. A helytelen kódolás miatt egyik ellátást sem finanszírozta az OEP. Az új, kiterjesztett rendszer segítségével a finanszírozást befolyásoló hibák kiszűrhetőek ugyanis a rendszer az összes adatot automatikusan összefuttatja, és jelzi, ha valahol kódolási hiba van – magyarázza az osztályvezető.

A MedWorkS főbb jellemzői
- teljes körben tartalmazza a medikai terület informatikai támogatását
- egyedi igények szerint rugalmasan paraméterezhető, szakmai specialitásokat kiszolgáló homogén rendszer
- kiemelten támogatja az orvos-szakmai és az ápolási tevékenységet
- támogatja és egyszerűsíti az adminisztratív kötelezettségek ellátását
- megvalósítja a betegút-követést és támogatja annak optimalizálását az intézményen belül
- bármely időpillanatra vetítve átláthatóvá teszi a kórház gazdálkodását
- biztosítja az intézményi tervezéshez szükséges adatokat
- automatikusan kiszolgálja az OEP és az üzemeltető adatigényét
- nyitott az elektronikus kommunikáció és adatcsere sokrétű és magas szintű megvalósítására
- folyamatosan alkalmazkodik a jogszabályi környezet változásához.

Mattiassich Norbert újabb előnyként jelzi, hogy korábban telephelyenként szeparált informatikai szoftvereik voltak az orvosi, gyógyszertári, gazdasági, stb. feladatok megkönnyítésére, most azonban területenként egy rendszerben dolgoznak mindenütt. Mindez megkönnyíti a gazdasági terület életét is, mert nem kell külön készletraktárt működtetni, elég egy központi raktár, ahol bonyolítják a beszerzéseket. Telephelyenként elegendő néhány kéziraktár, amely biztosítja az esetleges sürgős szükségleteket.

A menedzsment szempontjából is előnyös az informatika integrációja, mivel a szükséges adatokat a döntés-előkészítők területenként nem több rendszerből gyűjtik össze, ezért gyorsabban és hatékonyabban tudnak információval szolgálni a menedzsment számára. S hogy mi kellett mindehhez? Az intézmény mintegy 81 millió forintot nyert az egészségügy egységes informatikai rendszerének kiépítését segítő uniós pályázati programon. Szükség is volt rá, mert szinte a teljes gépparkot ki kellett cserélni annak érdekében, hogy a gépek elbírják a rendszer igényeit. A pénzből 140 új számítógépet, nyomtatókat, szoftvereket tudtak beszerezni, és lehetővé vált, hogy mindhárom telephelyre kiterjesszék a GlobeNet Zrt. MedWorkS rendszerét. Mindehhez először a telephelyek közötti informatikai összeköttetést, az adatkapcsolat kiépítését kellett megoldani. Minden telephely csatlakozott a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által biztosított nemzeti gerinchálózatra.

Azt már Mlinárcsik Krisztina, a GlobeNet Zrt. projektmenedzsere teszi hozzá, hogy a folyamat nem volt egyszerű, mivel Balf teljes egészében, de a többi telephely is részben természetvédelmi területen van, így csak alternatív megoldásokat használhattak a rendszer kiépítése során.

A projektvezető azt mondja, a soproni projekthez a cégnek új kórházi igényeket kellett kielégítenie. Korábban a két csatlakozó intézményben saját fejlesztésű informatikai rendszer működött, amely képes volt egyedi, egyéni igényeket is kiszolgálni. A szanatóriumi munkafolyamatok lehető legpontosabb lekövetéséhez átírták a MedWorkS rendszer gyógyfürdőket kiszolgáló Diszpécser modulját, valamint egy új funkció, a Rehabilitációs modul is kifejlesztésre került. A teljes fejlesztés mintegy három hónapig tartó folyamatos egyeztetés és konzultáció során jött létre a telephelyek munkatársaival, mint a leendő végfelhasználókkal, a kórház vezetőségével, valamint a lecserélésre kerülő rendszer fejlesztőivel. A sokféle szemlélet összehangolásának eredményeképp jöttek létre a Szanatórium és a Gyógyfürdőkórház számára elkészült modulok.

A MedWorkS olyan teljes körű integrált informatikai rendszer, amely egyedülálló módon támogatja az egészségügyi intézmény teljes orvos-szakmai területét, így a járó-, fekvő-, kúraszerű ellátáson kívül a gondozói-, a diagnosztikai-, a labor-, a gyógyszertár-, illetve az osztályos gyógyszerelés folyamatait is. A MedWorkS egységes, ugyanakkor modulokból álló rendszer, amely működését egy Oracle adatbázisban tudja megvalósítani, ezzel lehetővé teszi, hogy bármilyen adat, bármely összefüggésben lekérdezhető.

MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!