hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Mentőt hív a balesethez a mobilapp

Baleset esetén automatikusan generált üzenetben riasztja a mentőket az az applikáció, amely magyar fejlesztők ötletén alapul, írja a hvg.hu.

Az alkalmazás a mobilok gyorsulásmérőjét, vagyis az úgynevezett akcelerométert használja, annak segítségével detektálja a kocsiban ülőket érő erőbehatásokat. Az appot úgy fejlesztették ki, hogy amennyiben az egy előre beállított értéket túllép, a program tudni fogja, hogy baleset történt. Ezután pedig, a megadott időhatár lejárta után, vészjelzést küld az üzenethez hozzárendelt kontaktoknak, írja a hvg.hu. (A visszaszámlálás manuálisan leállítható.)

A jelzések a 112-es segélyhívóhoz is eljutnak, emellett tartalmazzák a mobiltelefon GPS helyzetét (azaz a bekövetkezett baleset pontos helyszínét), a sérült nevét, életkorát, vércsoportját, továbbá nemét is. Az üzenetek minden esetben automatikusan generálódnak és küldődnek el a mentőegységek felé. A fejlesztő szerint mivel a kiküldött SMS-ben a bajba jutott telefonszáma is látszódik, könnyen visszahívható. Mindez ellenőrzés céljából is fontos, hiszen ha senki nem reagál, gyanítható, hogy a jelzést küldő eszméletlen.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!