hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Már agyműtét is lehetséges az 5G hálózat segítségével

Egy kínai orvoscsapat szombaton sikerrel hajtott végre agyműtétet egy páciensen, aki a műtétet vezető orvostól 3000 kilométerre volt, írja a HWSW.

Mind az orvostudomány, mind a technológia számára mérföldkőnek bizonyulhat a hétvégi orvosi beavatkozás, mely meglehetősen hatásosan demonstrálja, hogy az 5G-s mobilhálózatok milyen hatékonyan vethetők be az egészségügyi ellátás legkritikusabb helyszínein, a műtőkben. A főorvos 5G-s mobilhálózaton keresztül irányította az agysebészek által használt precíziós orvosi robotkarokat, melyekkel egy mélyagyi stimulátort (DBS) ültetett be a páciens agyába, számol be a HWSW.

A távvezérelt műtétek elterjedése a várakozások szerint javíthatja az egészségügyi ellátás minőségét egy adott országon belül az elmaradottabb régiókban, de akár azt is lehetővé teszi, hogy egy specialista egy másik kontinensről végezzen el egy komplexebb műtéti beavatkozást egy betegen.

Az 5G-s mobilhálózatok éppen azon a két területen hoznak jelentős előrelépést, melyek eddig lényegében lehetetlenné, de legalábbis komplikáltabbá tették a hasonló távbeavatkozásokat. Az új generációs hálózatok kapacitása és válaszideje egyaránt jelentősen javult a 4G-s hálózatokhoz képest, így a videojel teljesen lagmentesen jelenik meg a vezető orvos, illetve az orvoscsapat monitorain, a távirányított robotkarok pedig lényegében késleltetés nélkül manipulálhatók több ezer kilométer távolságból is.

(forrás: HWSW)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!