hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Magyar találmány a pulzushullámok analizálására

A VG szerint nagy áttörést érhet el a globális egészségügyben egy magyar találmány: az E-Med4All olyan egyszerű és olcsó megoldást kínál a pulzushullámok analizálására, amellyel korai fázisban felismerhetők szív- és érrendszeri betegségek, a terhességi magas vérnyomás, de segítséget nyújthat sportolóknak, gyógyszerkutatóknak és egészségbiztosítóknak is.

Egy kétéves kutatásban bebizonyosodott, hogy sok betegség előjele és rizikója kiszűrhető a szívműködés precíz megfigyelésével, a szív ugyanis mindenre reagál, és a teljes egészségi állapotról képed ad. A vizsgálatok megadták a pulzushullám-analízis kidolgozásához szükséges alapadatokat. A 2013–2015-ben végzett kutatás azonban nagyon drága és nehezen használható orvosi eszközöket igényelt. Ekkor vetődött fel az ötlete egy tele­medicina-rendszer létrehozásának, amelynek segítségével mindenkinek elérhetővé válhat ez a vizsgálati módszer, mivel csak egy okostelefon, internetkapcsolat és egy kis méretű mérőeszköz szükséges hozzá.

Rengeteg orvosi szakirodalom tanulmányozása és rendszerezése során összeálltak azok az algoritmusok, amelyekkel ki tudtunk dolgozni a pulzushullám-analízist és hozzá a programot. Ennek segítségével egy egyszerű, kétperces vizsgálatból harmincnál is több orvosi paramétert lehet kiolvasni, amely segíti a rizikófelmérést, a terápiát és a diagnosztikát – mondta a Világgazdaságnak Kulin Dániel, az E-Med4All Europe alapítója és ügyvezetője, a telemedicina-fejlesztést végző társaság vezető orvosa.

Dániel édesapja Kulin Sándor szülész-nőgyógyász, aki sokáig a Kaáli Intézet meddőségi szakembereként dolgozott. Ott tapasztalta meg, hogy sok esetben a gyermekáldás elmaradásának okát nőgyógyászati és andrológiai okoknál jóval szélesebb körben kell keresni. A szív- és érrendszeri működés monitorozása megmutathatja, hol van a gond. Jellegzetes elváltozást mutatnak például a cukorbetegek és inzulinrezisztensek szívműködésének bizonyos paraméterei.

A várandósság során is megfigyelhető bizonyos szívműködési paraméterek változása, amely a tudomány által leírt, kötött rendben zajlik.

Ha nem az elvárt dinamikát látják az orvosok, az előre jelezhet a várandósság alatt később megjelenő betegségeket, problémákat. A rendszer segítségével csökkenthető a koraszülések aránya, s mivel segít több rendellenesség mielőbbi észlelésében, megelőzhető a súlyos problémák kialakulása. A kifejlesztett megoldás egyedülálló a világon.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!