hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Innovatív appok az egészségért

Hamarosan új innovációkkal bővül az egészségügyi mobilalkalmazások területe: a Diablog a cukorbetegeknek nyújt segítséget, de készül app azoknak is, akik hasizom-rehabilitációra szorulnak, valamint várható egy chatbot-fejlesztés, amely a nap 24 órájában áll a kérdezők rendelkezésére.

Az NN Biztosító célja, hogy piacvezető legyen a digitalizáció területén is. Az innováció növelése érdekében idén februárban indították útjára a Sparklabot, amely olyan induló projekteknek nyújt mentorálási és képzési programot, amelyek hozzájárulnak az emberek életminőségének javításához. Mint azt egy mai sajtóbemutatón Sztanó Imre, az NN Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte, a TOP 3 közé került ötletek nagyvállalatok közötti együttműködésből, stratupoktól és cégen belülről jöttek; a kiválasztott projekteket irodával és pénzzel is támogatták.

A Diablog app létét a többi közt az indokolja, hogy a hazai lakosság 8,1 százaléka cukorbeteg, ami jelentősen magasabb az uniós átlagnál, s további 8 százaléknyian veszélyeztetettek, azaz pre-diabéteszesek. Őket óhajtja segíteni az a mobilalkalmazás, amely vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező vércukormérő eszközökhöz csatlakoztatható. Az adatrögzítés mellett jó a trendek meghatározására, s később minden fontos információ, így pl. a szénhidrátbevitel, az inzulinadagolás, a mozgás követésére is lehetőséget ad majd. Alexandre Froment-Curtil, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója cége szempontjából azzal indokolta a két nagy összefogását, hogy a Vodafone az IoT-ra, azaz a dolgok internetére koncentrál, ami a következő évtized hajtóereje lesz – az IoT és az egészségügy összehozása ebben az első lépések egyike. Felmérésükben azonosították, hogy a rossz hazai cukorbeteg-adatokban elsősorban annak van szerepe, hogy a betegek nem vezetnek naplót, amiben az appal segítséget tudnak ajánlani. Az egyelőre Androidos interfészen futtatható alkalmazás később akár orvosok számára is elérhetővé válhat, s vizsgálják annak lehetőségét, hogy a szakemberek bevonhatóak-e egy akár a nap 24 órájában, cseten végzett tanácsadásba.

A másik két fejlesztésről szólva Südy István, a Sparklab by NN vezetője elmondta: az egyik Sparklab által felkarolt startup csapat azon dolgozik, hogy segítséget nyújtson azoknak a nőknek, akiknek a szülés után szétnyílt a hasizmuk. Adataik szerint e gond az anyák több mint felét érinti, és minden szüléssel 50 százalékkal emelkedik kialakulásának az esélye. Edzéssel és speciális gyakorlatokkal lehet tenni a javulásért – ebben segít a Potzak App csapat ötlete, amely 15 évnyi nyílt hasizom rehabilitációs szakmai tapasztalatot tett egy mobil alkalmazásba. Az anyák videók és instrukciók formájában kapják majd kézhez a felépüléshez szükséges tudást és gyakorlatokat.

A harmadik kezdeményezés az NN Biztosítón belülről indult, célja egy olyan chatbot alkalmazás fejlesztése, ami a Facebook Massanger segítségével azonnali válaszokat biztosít az ügyfeleknek.

Kérdéseinkre válaszolva kiderült, az új fejlesztéseket a közönség egy hétfő esti demórendezvényen ismerheti meg részletesebben. Jelenleg a Diablog app prototípusának tesztelése folyik egy kiválasztott felhasználói csoporton, a későbbiek folyamán azonban a tervek szerint bárki számára ingyenesen elérhető lesz.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!