hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az informatikai rendszereket is védeni kell a fertőzéstől

Akár halálos áldozatai is lehetnek az egészségügyi intézmények elleni kibertámadásoknak, derül ki a HVG összeállításából.

Kétszer annyi rosszindulatú támadás éri az egészségügy, mint az ipar informatikai rendszerét – legalábbis az Egyesült Államokban. A terep még a bankszektornál is vonzóbb: míg egy bankkártya ellopott adatai egy dollárért cserélnek gazdát a feketepiacon, egy páciens elektronikus egészségügyi „kartonja”, amely jócskán tartalmaz pénzügyi adatokat is, 200–2000 dollárért is elkelhet.

A digitális korszakba lépett egészségügy világszerte vonzó célpont lett – figyelmeztet a WHO. Nemcsak a zsarolás, de az üzleti célú illegális adatgyűjtés is jelentős haszonnal kecsegtet. Marketingszempontból meglehetősen kifizetődő lehet egy olyan címlista, amely például csak az audiológiai járóbeteg-rendelésen megjelent betegek adatait tartalmazza. Nekik ugyanis nagy találati aránnyal lehet hallókészüléket eladni. Ahogy az onkológiai betegek közül sokan vevők az étrend-kiegészítő „csodaszerekre”.

A pénzszerzés szándékán kívül a virtus és a szándékos károkozás is lehet indíték; míg az előbbi az informatikai tudás bizonyítására, az utóbbi valamilyen, a támadónak nem tetsző eset megtorlására szolgál. „Amikor időről időre sajtóhírré vált, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszírozta valakinek a külföldi gyógykezelését, mérhetően megszaporodtak az OEP informatikai rendszere elleni, a hathatós védelemnek köszönhetően sikertelen hackertámadások” – idézi fel a HVG kérdésére az egykori munkahelyén történteket Király Gyula, aki éveken át az egészségbiztosító informatikai főnöke volt, azóta pedig a Hospitaly Kft. társtulajdonos-ügyvezetője. Amióta automaták próbálják feltörni a szervereket, minden hálózati központ – tekintet nélkül földrészekre és országhatárokra – ki van téve internetes támadásnak, legyen szó ipari, államigazgatási vagy éppen egészségügyi intézményről.

A hazai egészségügyi informatikai rendszer védettsége nagyobb, mint az amerikaié, de az európai átlagnál is jobb. Ez abból adódik, hogy itt meglehetősen nagyfokú a központosítás, kicsi a szabadságfok, van egy elvárt, minden kórházra vonatkozó szintje az elektronikus adatkezelésnek és adattovábbításnak. Ez pedig eleve könnyebben védhető. Ráadásul nem divat az élenjáró orvostechnológiák vagy telefonos applikációk használata – ami paradox módon ugyancsak növeli a rendszer biztonságát. Másrészt viszont a kórházi rendszerek is állandó védelmet, kártevőfigyelést igényelnek, ahogy az adatok szisztematikus mentése sem maradhat el. Ráfordításban, odafigyelésben lenne mit tanulni, különösen a multinacionális iparvállalatoktól, ahol az informatikai vezető tagja a cég menedzsmentjének, s van beleszólása a területét is érintő döntésekbe” – vázolja a magyar helyzetet Király Gyula.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!