hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az informatika nem váltja ki az orvos-beteg kapcsolatot

Az egészségügyet érintő informatikai fejlesztések irányáról és várható hatásairól tanácskoztak kedden Balatonfüreden.

Az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, Mészáros János az Informatika a Társadalomért Egyesület által rendezett Infotér konferencia nulladik napján tartott előadásában elmondta, hogy az egészségügyet érintő informatikai fejlesztések célja a betegközpontú ellátás megteremtése. A 2014 és 2020 közötti időszakban 20 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyben informatikai fejlesztésre, közölte. A tervezett fejlesztések között szerepel az e-recept bevezetése, az online adatbevitel biztosítása az intézmények részére, a betegek számára pedig az adataikhoz való hozzáférés lehetővé tétele.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy ez évtől négy lépcsőben emelik majd az ágazatban dolgozók bérét, ez 2017-ben 81,6 milliárd forint többletkiadást jelent a költségvetés számára. Hozzátette: fontos az egészségügyi dolgozók képzése és továbbképzése, valamint az uniós források hatékony felhasználása. A helyettes államtitkár szólt a háttérintézmények folyamatban lévő átalakításáról, kiemelve, hogy az intézményrendszer átalakítása a hatékonyság növekedését célozza.

Mészáros János hangsúlyozta, hogy bár az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően javul a betegellátás színvonala, nem váltható ki általuk az orvos-beteg kapcsolat.  A közelmúltban létrehozott Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről elmondta, a hálózat révén új szolgáltatások igénybevételére nyílik lehetőség, valamint ennek használata nagymértékben hozzájárul a költséghatékonyság megteremtéséhez.

Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója elmondta, hogy egy 58 milliárd forintos csomagot nyújtottak be a közelmúltban az ellátóközpontnak, amely számos informatikai vonatkozású fejlesztést tartalmaz, köztük labor- és patológiai fejlesztést, a gyermeksürgősséget és az egynapos sebészetet érintő beruházásokat. A főigazgató azt hangsúlyozta, hogy a különböző projekteknél minden esetben a betegek igényeit tartják elsősorban szem előtt, ezt követi a megfelelő munkakörülmények biztosítása. Németh László fontosnak nevezte a betegutak feltérképezését és kedvező irányba terelését, valamint beszélt arról is, hogy létrehoztak egy olyan adatbázist, amelynek segítségével összehasonlíthatóak az intézmények szakmai adatai.

Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a szakmai típusú adatbázis mellett rendelkeznek egy törzsadat rendszerrel is, amely többek között a lakossági nyilvántartást tartalmazza. Hozzátette: az elmúlt hat esztendőben jól kiépített, webalapú kommunikációs rendszert hoztak létre, amely egyebek mellett tartalmazza a járványügyi, kémiai biztonsági, sugáregészségügyi nyilvántartást.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!